S-a lansat Oltenia Mănăstirilor

Nica Alexandru
5 Min Read

Oltenia Mănăstirilor, volume care vorbesc despre așezămintele spirituale ortodoxe au fost lansate oficial sâmbătă la Teatrul Național Marin Sorescu.Cărțile descriu în detaliu fiecare mănăstire de la nord de Dunăre, dar și rolul important pe care acestea l-au avut în istoria României. Este o muncă de cercetare a Lilianei Carina Tătăranu și a lui Nicolae Coșniceru.

„Această carte vorbește în primul rând despre așezămintele spirituale ortodoxe în care monahii și monahiile și-au dus și continuă și în zilele de astăzi să își ducă traiul – mănăstirile. Însă viața monahală nu a însemnat dintotdeauna o agregare de persoane care împărtășesc aceleași credințe și valori sub forma unei orânduieli prestabilite, conforme unei anume confesiuni. Cele mai vechi așezăminte izolate din spațiul românesc nord-dunărean au fost datate în jurul secolului XI, ceea ce înseamnă că asceții își duceau traiul cu mult înaintea acestei perioade. Și în prezent există pustnici care se ascund de oameni sau practică legământul tăcerii, la fel cum există călugări care duc o viață de obște (în comunitate) în mănăstiri oblăduite și orânduite după tipicul Bisericii Ortodoxe. Monahismul românesc a cunoscut și perioade mai dificile, precum cea care a urmat secularizării averilor mănăstirești (1864) sau a instaurării regimului comunist (1945), când multe mănăstiri au fost închise, iar călugării nevoiți să se întoarcă în lume. Cu excepția acestor vremuri dureroase, în mănăstirile și schiturile Olteniei viața monahală a continuat să se dezvolte cu statornicie, sârguință și smerenie. Unii monahi au ajuns temple ale Duhului Sfânt și izvoare de înțelepciune, reușind să atingă starea de desăvârșire și să restaureze în trupul lor pe omul cel vechi răvășit de păcat: Sfinții Daniil și Misail de la Turnu, Neofit și Meletie de la Stânișoara, Antonie de la Iezerul, Irodion și Visarion de la Lainici, Ioan de la Hurezi, Gherasim de la Tismana, precum și mulți alții ale căror nume sunt scrise în Cartea Vieții. (…) Mănăstirile și schiturile oltenești rămân un tezaur al poporului român, o parte valoroasă a istoriei și culturii acestuia. Despre ele se pot afla mai multe nu doar în această carte, intrând cu ochii minții în incintele mănăstirești, mângâind zidurile care au cuprins atâtea vieți și evenimente social-politice, admirând ansamblurile lor picturale sau arhitecturale, ci și vizitându-le. Viața monahală continuă în Oltenia, iar cei ce și-au dedicat viața crezului ortodox nu au renunțat – aidoma înaintașilor – la a deschide porțile oamenilor care doresc sau au nevoie de acest lucru.”, potrivit realizatorilor cărții.

În ceea ce-i privește pe autori, Liana Carina Tătăranu (n. 1972), licențiată în informatică la Universitatea din Craiova, s-a reprofilat ulterior în domeniul jurnalismului și apoi al relațiilor publice și comunicării. În prezent urmează studiile masterale „Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural” ale Facultății de Istorie și Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După o experiență de mai bine de 12 ani în jurnalism și comunicare, decide să își concentreze atenția asupra promovării și salvgardării sustenabile a patrimoniului cultural imobil din România. Din 2008, Liana Carina Tătăranu a vizitat, inventariat și promovat în mod constant monumentele istorice din sudul României, străbătând însumat mii de kilometri pentru a viziona și cunoaște cât mai multe vestigii care au nevoie deopotrivă de atenția specialiștilor și a publicului larg.

Nicolae Coșniceru (n. 1959 în București) s-a dedicat în întregime fotografie încă din 1990, devenind fotograf profesionist. Și-a deschis unul dintre primele studiouri fotografice din România. Activitatea profesională a început sub forma fotografiei publicitare, lucrând pentru clienți internaționali renumiți, fiind totodată și corporate foto trainer pentru companii multinaționale. În timp, a susținut o multitudine de expoziții și workshopuri internaționale: Marea Britanie, Austria, Olanda, Serbia, Turcia ș.a. Este în mod frecvent invitat să țină cursuri, lecturi sau ateliere fotografice în cadrul festivalurilor sau programelor de pregătire dedicate.

Înainte de 1989 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi, reușind să organizeze în paralel și două expoziții personale.

La evenimentul de sâmbătă dimineață, de la Teatrul Național Marin Sorescu, au participat, printre alții, edilul orașului, Olguța Vasilescu, dar Înalt Preasființitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

sursa foto: facebook/olteniamanastirilor

Share This Article