vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Se schimbă regulile în cimitirele din Craiova

Regulamentul privind funcționarea cimitirelor aflate sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Craiova va fi modificat. Autoritățile locale au propus modificările spre consultare publică, pe site-ul instituției. Craiovenii vor mai avea timp, până miercuri, să trimită sugestii sau observații în acest sens.

Astfel, regulamentul ar urma să fie modificat din mai multe puncte de vedere, inclusiv la capitolul amenzi, posibilitate de concesionare, vizite dar și atribuire gratuită a unui loc de veci.

Dacă până în prezent, încălcarea regulilor putea atrage sancțiuni maxime de 1000 de lei, acum suma se poate dubla: „Nerespectarea dispoziţiilor art.36, din prezentul Regulament constituie contravenţie și se sancţionează conform legilor și regulamentelor în vigoare dacă nu au fost săvarsite în astfel de conditii încat potrivit legii penale sa constituie infracțiuni, cu amendă de la 500 la 2000 lei, aplicată de organele competente. Contraventiilor prevazute de prezentul Regulament li se aplica prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contaventiilor cu toate modificările și completarile ulterioare”, se menționează în raportul de aprobare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noul regulament aduce modificări și în ceea ce privește posibilitatea solicitării unui loc de veci în cimitirele din Craiova. Astfel, locurile de veci se concesionează la cerere în caz de deces, la solicitarea urmașilor direcți sau in lipsa acestora a celei mai apropiate rude pana la gradul IV inclusiv care au domiciliul stabil în Municipiul Craiova. Unei familii i se poate atribui un singur loc de veci, doar în situații de excepție putând beneficia de un al doilea loc prin hotărâre a Comisiei de Pompe Funebre. Prin familie, în sensul prezentului articol, se înțelege soțul/soția și copiii. În cazuri cu totul speciale, se pot concesiona locuri de veci persoanelor cu boli cronice cu risc de mortalitate ridicat si boli incurabile în baza actelor medicale eliberate de medicul specialist şi celor cu vârsta peste 75 de ani, care au domiciliul stabil în Municipiul Craiova. Comisia de Pompe Funebre va dispune cu privire la atribuirea locurilor de înhumare pe termen limitat prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. a) şi b) din prezentul Regulament, precum și în toate situațiile apărute în activitatea de funcționare a cimitirelor administrate de OPERATOR.

În ceea ce privește vizitele în cimitire, acestea se vor face după programul deja existent, doar că personalul și Poliția Locală pot interveni în mod categoric dacă acesta nu se respectă, iar vizitatorii se pot alege cu amenzi până la 2.000 de lei.

În afara acestui program, nicio persoana nu are drept de acces sau de staţionare în incinta cimitirelor, cu excepția celor care veghează, vizitează, comemorează sau se reculeg la locurile de înhumare, cât și a persoanelor care asigură paza /Politia Locala . Personalul OPERATORULUI care asigura respectarea programului în incinta cimitirelor poate fi compus din portari, controlori de acces sau alte persoane stabilite de conducerea unitatii, din persoanele desemnate să asigure instruirea, controlul si coordonarea acestei activitati”, conform raportului de aprobare pus în dezbatere.

Program de vizită:

  • în intervalul 1 martie – 31 octombrie, între orele 6,00 – 21,00 ;
  • în intervalul 1 noiembrie – și ultima zi a lunii februarie, între orele 7,00 – 18,00, cu excepția sărbătorilor religioase, când se va ține cont de obiceiul locului.

În cimitirele din Craiova, locuri de veci gratuite vor fi oferite pentru foști deținuți politic, deportaților și victimelor oprimării comuniste, refugiaților în conformitate cu prevederile Decretului nr. 118/1990 și ale Legii 189/2000 ; cavaleri ai ordinelor naționale, in conformitate cu prevederile legii nr. 29/2000 participanți la acțiuni/misiuni militare și urmașilor acestora, dar și altor persoane beneficiare ale acestui drept în temeiul unei legi speciale actuale sau viitoare.

Atribuirea unui loc de veci cu titlu gratuit se refera la un singur loc, iar scutirea de plata
este valabila doar pe perioada vieții beneficiarului legii speciale, reconcesionarea ulterioara
fiind supusa taxelor de reconcesionare în vigoare la momentul solicitării. Persoanele care deja dețin în concesiune un loc de veci și sunt beneficiare ale drepturilor prevazute de art.10, pot solicita prin cerere scrisa reconcesionarea cu titlu gratuit
”, sunt mențiunile făcute de autoritățile locale.

Politica