VIDEO! Cosmin Vasile: „Vorbim de un proiect european de 97 de milioane de euro, iar zona aeroportului credem că va fi principala zonă de dezvoltare a județului și a Craiovei”
Vineri, 4 noiembrie, a avut loc demararea lucrărilor în cadrul Contractului de Proiectare şi execuţie lucrări pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova”, de catre Asocierea Constructii Erbasu SA – Grup Primacons SRL – Váhostav– SK a.s.
„Este un moment deosebit, pentru că și are o semnificație aparte. Vorbim de un proiect european de 97 de milioane de euro, iar zona aeroportului credem că va fi principala zonă de dezvoltare a județului și a Craiovei. Asocierea care a câștigat licitația este pregătită conform autorizației emise luna trecută, iar astăzi demarează efectiv lucrările. Sper să meargă totul bine, să depășim toate provocările care pot apărea pe parcurs și să vedem cum va ieși din pământ o construcție deosebită“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Sorin Manda, directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, a afirmat că și-ar dori ca lucrările să se încheie odată cu perioada de finanțare europeană, adică până la 31 decembrie 2023: „Azi încep lucrările, va fi un terminal plastic spus o bijuterie a Olteniei, pentru că va fi un adevărat motor de dezvoltare a întregii regiuni. Va fi de cinci ori mai mare decât aeroportul pe care îl operăm acum, constructorul este mobilizat pentru această etapă și sperăm să avem vreme bună și lucrarea să se termine mai repede decât perioada contractuală, datorită finanțării care se va opri la sfârșitul anului 2023“.
Rela Filip a adăugat că la Craiova au venit deja mai mulți investitori. „Odată cu anunțul de demarare a lucrărilor vreau să vă spun că la Primăria Craiova suntem căutați de investitori care până acum n-au avut o structură de transport, care doresc să se instaleze în Craiova. Acest lucru înseamnă forță de muncă pentru Craiova, înseamna dezvoltare și viitor frumos pentru Craiova”, potrivit Relei Filip, viceprimarul Craiovei.
Valoarea totala a contractului este de 348.193.438,35 lei fara TVA, durata de executie fiind de 25 luni, respectiv pana in luna iunie 2024. Noul terminal de pasageri a fost proiectat astfel incat sa poata deservi un numar de 807 pasageri la ora de varf si va avea urmatoarele caracteristici:
- functiuni principale : sali de asteptare pentru curse interne si curse externe, camere pentru bagaje
- functiuni secundare : hol acces general, birouri administrative
- functiuni conexe : tehnice pentru utilitati (camera distributie electrica)
- lungime totala: 298 m/ suprafata construita la sol: 16 424.91 mp.
Terminalul de pasageri va fi dotat cu:
- echipamente aeroportuare specifice (supraveghere video, control acces, multimedia, voce date, echipamente de procesare și control de securitate a pasagerilor, bagajelor de cală și de mână etc.)
- echipamente care să asigure facilitățile și utilitățile necesare bunei desfășurări a activităților de deservire a pasagerilor (benzi transportoare și cărucioare bagaje), control, securitate, siguranță, precum și cu dotările aferente pentru confortul pasagerilor care pleacă/sosesc de pe aeroport, conform standardelor europene impuse unui aeroport internațional
- instalații termice, de ventilare și climatizare, sanitare și de combatere a incendiilor, instalații electrice.
Terminalul va fi prevăzut cu toate dotările necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial, utilitar (zone de așteptare de termen mai lung, ghișee de servicii diverse etc.). De asemenea, va cuprinde dotarea cu mobilier în zonele plecări, sosiri, precum și zona administrativă (birouri check-in, ticketing, sală așteptare pasageri etc.).
Contractul face parte din proiectul „Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova”, cod SMIS 152444, proiect finanțat în cadrul Axei Prioritare nr. 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 – Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 cu o valoare totală de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE 280.518.150,47 lei fară TVA.