sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Locurile de joacă din Craiova vor avea echipamente pentru copiii cu dizabilități

Autoritățile locale vor să doteze locurile de joacă din oraș, care au intrat într-un amplu proces de reabilitare, cu echipamente de joacă pentru copii cu dizabilități. Pentru această investiție se estimează cheltuieli în valoare de 134.450 de lei.

Prin obiectivul Achiziție cu montaj echipamente de joacă pentru copii cu dizabilități se urmărește o creștere a nivelului de educație şi socializare, dar şi a stării de sănătate a tuturor tinerilor, prin practicarea exercițiilor fizice şi a sportului în aer liber, revigorarea activităților sportive, dezvoltarea activităților sportive în corelație cu programele de dezvoltare urbană. Spațiul de joacă este necesar pentru crearea unui mediu propice pentru stimularea imaginației, sociabilității, dezvoltării fizice și a abilităților de coordonare motorie. Acesta trebuie să se integreze armonios în peisajul urban. .Această investiție este oportună și necesară având în vedere efectele pozitive ce le va produce asupra copiilor si tinerilor cu nevoi speciale din orașul Craiova”, se menționează în caietul de sarcini.

Astfel, conform reprezentanților Primăriei Craiova, în majoritatea locurilor de joacă pentru copii, din Craiova, se va regăsi un spațiu special pentru copiii cu dizabilități, care ar include:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • leagăn din metal (cu platformă de urcat cu scaunul), pentru grupa de vârstă: 8-14 ani. Acesta este realizat din cadru metalic confecționat din țeavă, compus din 3 elemente: 2 picioare de susținere, construite din cate 2 stâlpi care la partea superioara se unesc într-un sistem de interconectare ce ce face legătura cu axul central (traversa) pe care se fixează coșul leagănului. Cele 3 elemente, picioarele și respectiv axul central vor fi asamblate cu ajutorul unor sisteme de conectare ranforsate cu gusee cu prindere în cate 4 șuruburi. Axul central va fi prevazut cu sistem de balansare de care se va prinde un suport metalic pentru susținerea căruciorului cu rotile. Suportul pentru susținerea căruciorului cu rotile va fi confecționat din țeavă cu diametrul de 34 mm.
  • Leagăn din metal (cu scaune). Echipamentul este compus din: Cadrul metalic confecționat din țeavă prezentând trei elemente demontabile: doua picioare de susținere și un ax central pe care sunt amplasate cele doua sisteme de balansare. Sisteme de conectare ranforsate cu gusee, cu prindere în cate patru șuruburi prevazute la îmbinarea picioarelor cu axul central. 2 sisteme de balansare formate din cate un set de legare cu din teflon ce asigură mișcarea principală de legănare, 2 scaunele cu spătar din poliesteri.
  • Carusel exterior pentru copii cu dizabilități, grupa de vârstă: 8-18 ani. Este realizat din cadru metalic confecționat din țeavă rotunda cu diametrul de 48mm. și este prevazut cu platforma rotativa confecționată din tablă striata, pe care este dispus un cadru metalic realizat în dimensiuni corespunzătoare introducerii în interior a căruciorului cu rotile. Cadrul metalic pentru susținerea căruciorului cu rotile este prevăzut cu bara metalica de care utilizatorul se poate prinde cu membrele superioare. Platforma caruselului va fi dispusă la inălțimea corespunzătoare urcării căruciorului cu rotile.
  • Balansoar pentru copii cu dizabilități. Este realizat din două platforme pentru căruț (dizabilități), susținute de un suport central realizat din țeavă cu diametrul de 168mm. Cele două platforme sunt realizate dintr-un cadru metalic din țeavă cu diametrul de 60mm., îmbrăcate striată ce are o grosime de 2 mm.. Cadrul central al balansoarului este prevăzut cu mânere de susținere pentru utilizatori.

În Craiova a început deja înlocuirea locurilor de joacă, iar primul loc în care s-a intervenit a fost parcul „Nicolae Romanescu”. Licitația pentru acest proiect a fost lansată în primăvară, pe 6 martie, având ca obiect „înlocuirea echipamentelor de joacă vechi, deteriorate cu echipamente corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi calitativ, dar şi completarea locurilor de joacă cu echipamente noi în zonele unde acestea sunt insuficiente“.

Politica