luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Studenții în bănci, băncile afară

20.000 de studenți au început un nou an de studiu la Universitatea din Craiova. Deschiderea noului an universitar s-a făcut, ca de obicei, de către conducerea instituției și mai marii urbei și județului. Nici reprezentanții băncilor din oraș nu au lipsit de la deschidere. I-au asaltat pe studenți cu oferte pentru carduri.

Luni, la ieșirea din Universitate, studenții au fost așteptați de diverși reprezentanți ai băncilor din oraș, care au profitat de moment și au încercat să-i convingă pe boboci să-și deschidă conturi bancare la ei. Cu instrucțiuni bine însușite, reprezentanții instituțiilor bancare au venit cu argumente pro banca lor și contra argumente față de alte bănci.
Studenții nu s-au arătat impresionați de încercarea bancherilor de a-i atrage, atmosfera fiind una asemenea celei din tren, când vânzătorii ambulanți, cu sau fără grai, lasă pe scaunele vagoanelor produse la vânzare.
“Vreo 4 sau 5 oameni de la bănci au venit în grupul nostru să ne invite să facem carduri la ei. Beneficii, avantaje și alte lucruri despre care n-am înțeles multe. A părut puțin forțat acest lucru, dar dacă au ieșit la agățat, rezolvă ei să găsească studenți dornici”, a spus un student din anul I.
Alții recunosc că se gândesc să profite de oferte.
„Pe mine nu m-au deranjat. Plus că sunt tineri, ca noi, și muncesc. Am card, dar mă voi gândi la ofertele lor”, a spus un alt student.

139b36d3 ff33 4bd4 ae19 92d69b8db0d5


Deschiderea oficială a noului an universitar a avut loc în Aula Mihai I (Sala albastră) a Universității din Craiova. Studenții au fost întâmpinați de autorități locale, printre care edilul Olguța Vasilescu și președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile.
Rectorul Universității, Cezar Spînu, prezent la festivitatea de inaugurare a noului an universitar, le-a transmis studenților felicitări pentru alegerea instituției de învățământ superior.
“Sărbătorim 75 de ani de când comunitatea academică a Universității din Craiova clădește o cultură a excelenței pe plan local, național și internațional. Deschidem anul universitar cu numărul 76 și primim în familia UCV un număr de 7.038 de studenți noi la nivel licență, masterat și doctorat. În cadrul celor 12 facultăți ale Universității din Craiova, avem 4.452 de studenți în anul I la nivelul licență, 2.132 la nivelul masterat și 71 de studenți înscriși la doctorat. De asemenea, în anul academic următor, își vor începe programele de studii academice un număr de 321 de studenți străini. Suntem mândri că toți acești studenți, dar și cei care deja studiază la Universitatea din Craiova, au ales universitatea noastră pentru a-și începe sau continua drumul către o carieră profesională de succes”, a spus Cezar Spînu.
Primarul orașului, Olguța Vasilescu, le-a vorbit studenților despre tramvaie, autobuze, afirmând că tinerii cu care au vorbit au spus că își doresc o infrastructură mai bună, dar despre și locuri de muncă.
„Cei care mă cunosc, știu că lucrez de ani de zile cu sondaje de opinie. Acum doi ani am sondat tânăra generație, elevii de clasa a 12-a. I-am întrebat dacă vor rămâne să studieze la universitățile din Craiova sau vor pleca. I-am întrebat ce lipsește Craiovei, dacă vor să plece și ce cred că ar trebui să se îmbunătățească. Elevii își doreau infrastructură mai bună și din cauza aceasta în ultimul an investim 15 milioane de auro în acest sens. Transportul în comun, din această cauză am început să investim. În ianuarie urmează să sosească încă 30 de autobuze electrice noi și cele 17 tramvaie noi. Locurile de muncă. Avem două parcuri industriale pe care le-am dezvoltat împreună cu Consiliul Județean și acestea își caută locuri de muncă. Peste 3000 de locuri libere la acest moment. Au zis că vor ceva gen Untold, sau Electric Castel și am făcut Intencity”, a spus Olguța Vasilescu.
Prezent la eveniment, președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a vorbit despre proiectele administrației județene, derulate în colaborare cu Universitatea. Parcul tehnologic sau Clusterul Aerospațial au fost reamintite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“În tot sudul României nu va exista un parc tehnologic  IT mai mare. Resursa umană care există în Craiova pe acest domeniu nu o veți regăsi în alt oraș, cel mult București. CJ Dolj și Universitatea sunt angajate în inițiative comune.  Înființăm cel mai mare parc IT, dar și Asociația Cluster Aerospațial Oltenia, concepută pentru a pune în valoare un domeniu de tradiție pentru județul nostru. Rezervațiile naturale pe care CJ le administrează. Toate sunt proiecte majore realizate doar în ultimul an”, a spus Președintele CJ, Cosmin Vasile.

20 de mii de studenți au început luni noul an universitar. Dintre aceștia 7000 sunt boboci. 4452 de studenți în anul I la nivelul licență, 2.132 la nivelul masterat și 71 de studenți înscriși la doctorat. Nici străinii nu lipsesc în acest an. 321 de boboci de peste hotare au călcat de luni pragul Universității.

Politica