duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Oamenii din Roșia Montană, evacuați după ce s-a spart o parte din digul unui lac 

O situație de criză a apărut în Roșia Montană sâmbătă noapte, după ce a apărut o fisură în digul lacului de acumulare Tăul Mare. Primarul a sunat la 112, iar de aici s-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției care a demarat o serie de măsuri pentru protejarea locuitorilor.

Localnicii au primit 4 mesaje Ro Alert pe timpul nopții prin care au fost informați să părăsească localitatea, fiind-se puse la dispoziție paturi la școala din Abrud și o sală de sport din Câmpeni.

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat în această dimineață într-o conferință de presă că cel mai probabil oamenii se vor putea întoarce azi acasă, însă acest lucru va fi anunțat în urma verificărilor făcute de specialiști.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe. Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineînțeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență”, a transmis Raed Arafat.

Șeful DSU a mai precizat că în total au fost evacuate  268 de persoane „din zona unde există un potențial de risc, până la stabilirea situației și a nivelului de risc”, scrie libertatea.ro

Au fost organizate mai multe ședințe la nivel județean pentru luarea deciziilor, iar la fața locului au fost trimise sute de echipaje de pompieri, jandarmi și voluntari.

„Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze)”, a transmis IGSU.

Astfel, oamenii care locuiesc în avalul lacului de acumulare Tăul Mare şi-au părăsit casele în toiul nopţii după ce autorităţile au decis evacuarea preventivă. Aceștia au fost cazaţi în săli de sport şi internate din Abrud şi Cîmpeni.

Conform IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate fiecare 10.000 litri pe minut, două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport precum şi 43 de ofiţeri şi subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precizează IGSU.

Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial  construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).

Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei.

Politica