Un oltean, în vârstă de 58 de ani, a murit la Spitalul Județean de Urgență Slatina, după ce consumase pește gătit acasă. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost acela de intoxicație cu toxină botulinică.
Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina în 15 sepetmbrie 2022. Respira greu și tușea. A fost internat în secția ORL, însă a fost consultat pe parcursul internării de medici din mai multe specialități. Pacientul a decedat în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă, starea acestuia degradându-se, pe parcursul internării, de la o zi la alta.
„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu, potrivit adevarul.ro. La DSP Olt se așteaptă și rezultatul altor probe recoltate, ancheta nefiind finalizată.
„Nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România”
Suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat încă de la internare, spune reprezentantul SJU Slatina, medicul Bogdan Vătu. Starea pacientului se degrada de la o zi la alta, iar medicii spitalului au luat în calcul mai multe ipoteze.
În cele din urmă, din discuțiile cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește pregătit acasă (dar din care, ar fi spus rudele, au mâncat mai multe persoane), s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.
Bărbatului i s-au recoltat probe în timpul vieții, însă rezultatele au fost disponibile după ce ce acesta murise în secția Terapie Intensivă.
„Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta. S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la dimiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru sursa citată.
Familia pacientului a făcut plângere în urma decesului bărbatului. De asemenea, Serviciul de Medicină Legală a fost sesizat, așa cum, de altfel, se întâmplă în toate cazurile de intoxicație cu toxină botulinică, a mai precizat reprezentantul SJU Slatina.
Toxina botulinică este una dintre cele mai toxice substanțe biologice, fiind produsă de bacteria Clostridium botulinum. Efectul produs este acela de paralizie musculară. Cât despre decesul pacientului de 58 ani produs la spitalul din Slatina, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt precizeacă că la acest moment este o anchetă încă aflată în derulare.