Rușii se grăbesc să cumpere bilete de avion pentru a pleca din țară, chiar după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială.
Se pare că încă de marți, de când s-a anunțat discursul lui Vladimir Putin, ar fi început să crească numărul comenzilor biletelor de avion.
Publicația „Verstka”, citată de Babel, scrie că la câteva minute după discursul lui Putin, rușii au cumpărat toate zborurile directe pentru 21 septembrie către Istanbul, Tbilisi și Erevan.
Însă, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan de la Le Monde a postat informația pe contul său de Twitter la câteva ore după discursul lui Vladimir Putin prin care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia.
Și Sky News notează că prețul biletelor de avion cu plecare din Moscova în zilele următoare a crescut, altele s-au vândut complet după anunțul lui Putin. Zborurile Turkish Airlines care se îndreaptă spre orașe precum Istanbul și Belgrad din Moscova se numără printre cele căutate.
Marți seară, în jurul miezului nopții, analistul de apărare Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că zborurile pentru astăzi costă 80.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin sub 1.200 de lire sterline.
Moscow Times scrie că biletele de avion către Turcia Georgia și Armenia nu au mai fost disponibile la vânzare la câteva minute după anunțul făcut de Vladimir Putin. Un canal de Telegram specializat în călătorii raportează cazuri în care bărbați ruși au fost întorși de la graniță de polițiștii de frontieră.
Imediat după discursul lui Putin, pe canalele rusești de Telegram au apărut sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a chiar a liderului de la Kremlin.
„Poate că Putin și deputații vor intra în război?”,
„Toți vom fi trimiși acolo!”,
„La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”,
„Vova, fă-ne o favoare: mori!”,
„Mergi tu în tranșee”, au scris utilizatorii.
Oamenii încă nu înțeleg cine va fi trimis la război, dar comentatorii au ajuns la aceeași concluzie – mai devreme sau mai târziu toată lumea va fi mobilizată.
„Cel mai groaznic este că această măsură nu va ajuta”,
„Nimeni nu mi-a atacat țara!”, „Ce ar trebui să apărăm?” – scriu rușii.
Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia „Vesna“ a lansat miercuri un apel la organizarea în aceeaşi zi a unui protest pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse împotriva mobilizării militare parţiale decretate anterior de către preşedintele Vladimir Putin, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, care transmite din afara ţării, după ce a fost declarată „agent străin” de către regimul de la Moscova, scrie Agerpres.
Militanţii acestei organizaţii, cu sediul la Sankt-Petersburg, îi cheamă pe cetăţenii ruşi să se adune la ora 19:00 în centrele oraşelor lor la o acţiune de protest naţională sub lozinca „Niet moghilizaţii!“, asociind în mod sugestiv cuvintele „moghila“ (mormânt) şi „mobilizaţia“ (mobilizare), într-un cuvânt inexistent de fapt în limba rusă.
„Mii de bărbaţi ruşi – taţii, fraţii şi soţii noştri – vor fi aruncaţi în maşina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii lor?“, subliniază organizaţia în apelul său difuzat prin Twitter.
Acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10% după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a rezerviştilor după cel de doilea război mondial, informează Reuters.
Preşedintele rus a anunţat miercuri o „mobilizare parţială“ a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul a ajuns în a şaptea lună, iar Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.
Într-un discurs înregistrat în avans şi adresat naţiunii miercuri dimineaţă, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să-i „distrugă“ ţara prin susţinerea Kievului şi a declarat că Rusia trebuie să-i sprijine pe cei din Ucraina care „vor să-şi hotărască propriul viitor”.
În semn că Rusia se pregăteşte pentru un conflict prelungit, care se poate intensifica, Duma de Stat rusă, camera inferioară a parlamentului, controlată de Kremlin, a votat marţi pentru înăsprirea legilor împotriva dezertării, capitulării, abandonării tehnicii militare pe câmpul de luptă de către trupele ruse. Deputaţii au votat de asemenea pentru introducerea unor eventuale pedepse cu până la 10 ani de închisoare pentru soldaţii care refuză să lupte, potrivit Meduza.io.
Dacă va fi aprobată de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), aşa cum se prevede, şi apoi promulgată de Putin, legea va întări prerogativele comandanţilor pe fondul moralului scăzut al trupelor.