sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Păduchi și micoze în școlile și grădinițele din Olt

Mai multe cazuri de pediculoză (prezența păduchilor), dar și de micoze au fost depistate în școlile și grădinițele din Olt, în urma triajului epidemiologic, după vacanța de vară. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, au fost examinaţi aproximativ 44.000 de copii, fiind depistate astfel 45 de cazuri de pediculoză, 17 cazuri cu micoze, precum şi opt cazuri cu angine.

În urma triajului epidemiologic de efectuat după vacanța de vară a anului 2022, în unitățile de învățământ de la nivelul județului Olt, au fost examinați 44.013 de copii, elevi și preșcolari, din cei 46.535 înscriși, ocazie cu care au fost depistate 45 de cazuri de pediculoză 17 cazuri cu micoze și opt cazuri cu angine. După prelucrare, din cele 45 cazuri de pediculoză, cu ocazia unui nou control, efectuat la șapte zile de la depistare, au rămas în evidență doar două cazuri, acestea urmând a fi rezolvate ulterior”, potrivit Direcției de Sănătate Publică.

Păduchii de cap se transmit prin contact direct, se transferă din părul unei persoane în al alteia. Pot, de asemenea, să supraviețuiască perioade scurte pe haine sau alte obiecte personale, deci o perie de păr care este folosită de mai multe persoane poate facilita transmiterea păduchilor. Păduchii nu pot sari sau zbura. Sunt frecvent întâlniți în comunitățile de copii, pentru că cei mici se joacă împreună, se apropie și deseori împart căciuli, pălării, bentițe etc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Micoza este o boala infectioasa a pielii si a unghiilor care apare in urma contactului cutanat cu ciupercile specifice acestei afectiuni. Micozele pot debuta, într-o prima fază, fară simptome, acestea începând să se dezvolte în zonele cu umiditate crescută, de pildă, în zonele dintre degete. În timp, acestea devin roșii și sensibile la atingere, iar mâncărimile se accentuează pe fondul unei exfolieri excesive a pielii.

Politica