Patru elevi de la Liceul Tehnologic Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina au fost premiați la „Culinariada Young Chef – Black Sea Trophy”, un concurs gastronomic organizat la Mamaia. Modul cum au preparat peștele a fost apreciat de un juriu internațional, președinte fiind un bucătar care a lucrat pentru regina Elisabeta a II-a.
Elevii olteni au concurat cu elevi din alte peste 30 de licee de profil din țară, convingând juriul, format din specialiști de nivel internațional, că și-au ales bine meseria.
„Cu o excepție, membrii juriului au fost doar bucătari din străinătate. Președintele juriului a fost președintele Toques Europa, un bucătar care a gătit la curtea reginei Elisabeta a II-a”, spune cu mândrie profesorul Nicolae Petrescu, cel care, alături de colega Marinela Lăcraru, i-a însoțit pe elevi la competiția gastronomică.
Veronica Mihai și Stefano Andrea Stancu, elevi în clasa a XI-a, au făcut echipă și au câștigat medalie de argint. Cei doi au experimentat împreună și pe perioada verii, în Londra, acolo unde Veronica are rude. Nu a fost un loc de muncă, spune Stefano, a fost o ocazie deosebită de a căpăta experiență învățând atât de la bucătari „cu acte în regulă”, cât și de la oameni veniți în Londra din toate colțurile lumii.
Proba din cadrul „Festivalului Peștelui Durabil”, cum a mai fost numit concursul de la Mamaia, a fost aceea de a găti pește la tigaie. Concurenții au fost „sub lupă” din primul până în ultimul moment, contând pentru punctajul final fiecare etapă a preparării, scrie adevarul.ro Elevii au știut că vor avea de pregătit pește, însă nu li s-a spus din ce specie.
„Am încercat să aflăm, am insistat, în cele din urmă ni s-a spus că păstrăv sau crap. Și de fapt a fost lufar, un pește din Marea Neagră. Avea importanță ce vor găti, pentru că în funcție de asta făceam și garniturile. Dar copiii s-au adaptat”, a explicat prof. Petrescu.
Cea de-a doua echipă, premiată cu bronz, a fost formată din două eleve de clasa a XII-a. Ionela Andreoiu și Denisa Grosoi au concurat la aceeași categorie de vârstă, preparatul lor, pește în crustă de mălai cu mămăliguță și mujdei de usturoi, fiind de asemenea apreciat.
„Am învățat în cadrul acestui concurs de la masterchefi pe care nu i-am cunoscut niciodată până acum și pe care nu știu dacă am să mai am ocazia să-i văd. A fost o experiență care pe mine m-a ambiționat. Am gătit lufar cu mămăliguță și mujdei de usturoi, inițial ne pregătiserăm pentru crap sau păstrăv. Am văzut peștele și ne-am gândit să facem ceva clasic, pentru că a fost a doua oară când am participat la un asemenea concurs și am zis să nu fac ceva sofisticat, care să nu-mi iasă. Am mers la sigur”, a explicat Ionela.
„Acești elevi sunt mândria liceului, începând din clasa a IX-a au promis. Astfel de concursuri constituie o experiență, pentru că ei au doar această practică în restaurante, iar față în față cu competitori cam de același nivel și față în față cu adevărați chefi, maeștri în artă culinară, în astfel de concursuri, cred eu că pot experimenta și pot fura meserie, că până la urmă meseria se fură”, a spus, la rândul său, prof. Marinela Lăcraru.
Foto: adevarul.ro