Vinurile produse la Stațiunea Didactică Banu Mărăcine a Universității din Craiova sunt scoase la vânzare, după inaugurarea liniei de îmbuteliere. Prețurile sunt accesibile, iar licoarea oltenească va fi trimisă și la concursuri naționale dar și internaționale, după cum susține Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
Stațiunea Didactică Banu Mărăcine a dus la final cea de-a treia etapă a modernizării unității de producere a vinului. În acest sens, miercuri a fost inaugurată linia de îmbuteliere, investiție de peste 600 de mii de lei. Odată cu inaugurarea liniei, devine posibilă și comercializarea vinului produs la Banu Mărăcine, vin care va participa totodată la concursuri naționale și internaționale.
„În 2016 a fost demarat la Universitatea din Craiova un amplu proces de reabilitare a infrastructurii educaționale de cercetare. Acest proces a fost demarat și la stațiunea didactică Banu Mărăcine. S-a început cu o investiție de două milioane de lei, fonduri europene, apoi încă un milion de lei pentru linia de vinificare, iar acum a treia etapa, dar nu ultima, linia de îmbuteliere, investiție de 650 de mii de lei. Începând din acest moment pot fi comercializate vinurile produse la Banu Mărăcine. Aceste vinuri vor participa și la diverse competiții naționale și internaționale.
Primele 4 sortimente de vin au început deja să fie îmbuteliate. Este vorba despre două soiuri de vin alb, sec și demisec și două de vin roze, sec și demisec. Prețurile au fost deja aprobate și din câte țin minte, sigur, e vorba de mai multe sortimente, undeva între 20 și 25 de lei sticla”, a spus Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
Linia de îmbuteliere este una performantă, iar bazinul de stocare este de 1.000 de litri. Directorul stațiunii didactice, Constantin Băducă, a explicat procesul prin care vinul ajunge în sticle.
„Linia de îmbuteliere este formată din bazinul de stocare cu o capacitate de o mie de litri, mașina de îmbuteliere care efectuează operațiuni de clătire, umplere și dopuire. Sticlele trebuie să stea în poziție verticală în container câteva ore, ele fiind îmbuteliate reci, pentru a nu se crea condens”, a spus Constantin Băducă, director Staţiunea Didactică „Banu Mărăcine”.
Reprezentantul stațiunii didactice a vorbit și despre procesul de creștere al viței de vie și importanța acestui aspect în realizarea unui vin de calitate. Băducă a explicat de ce, momentan, la vânzare vor fi scoase doar vinuri albe și roze.
„Avem o suprafață de 10 hectare de viță de vie și anul viticol începe încă din lunile de iarnă, ianuarie – februarie când efectuăm lucrarea de tăiat. Este o acțiune vitală, prin aceasta se crează echilibrul dintre creștere și fructificare. Apoi depinde dacă anul este secetos, ploios, elemente care pot afecta calitatea produsului la final. În general, pentru obținerea vinurilor de înaltă calitate, reglementările sunt foarte stricte. Avem lucrători instruiți care cunosc foarte bine tehnologie. Avem 5 soiuri la acest moment, toate fiind puse la vânzare, mai puțin vinurile roșii care trebuiesc păstrate jumătate de an la maturare”, a spus Constantin Băducă pentru Jurnalul Olteniei.
Despre stațiunea Didactică Banu Mărăcine (ucv.ro)
Impunătoarele dealuri ce străjuiesc în partea de est şi de nord-est Cetatea Băniei au fost cunoscute în trecut sub denumirea Plaiul Vulcăneştilor – după numele preoţilor Vulcăneşti, din Pieleşti-Dolj, care aveau concesionate suprafeţe mari de viţă-de-vie, Plaiul Viilor sau Prisaca.
În 1966, cadrele didactice de la Facultatea de Horticultură a Universităţii din Craiova au numit această capodoperă viticolă Banu Mărăcine. Se considera că întâiul român care a văzut ţări şi mări îndepărtate (anul 1328) ar fi fost fiul banului Andrei Mărăcine, oltean neaoş, neastâmpărat, care a dus faima Jiului şi Oltului, a Dunării şi a Carpaţilor, până la malul Senei. Acesta ar fi ajuns la curtea regelui Filip de Valois, în serviciul căruia s-ar fi pus, sprijinindu-l în războiul pe care tocmai îl purta cu englezii. Pentru bravura faptelor sale de vitejie i s-a atribuit nobilul titlu Marchiz de Ronsard, de aici rezultând numele Banu Mărăcine.
Staţiunea Didactică Banu Mărăcine este situată în centrul viticol cu acelaşi nume, preţuit pentru renumitele sale vinuri roşii, albe şi aromate, dar şi prin mirificul vinars Roua plaiului, prezentat în 1996, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost premiat cu medalia de argint, pentru fineţea şi rafinamentul său, dar şi pentru autenticitatea tehnologiei prin care se obţine.
În 1975, a luat fiinţă Staţiunea Didactică Experimentală Craiova, cu formă de organizare asimilată IAS-urilor (ferme şi sectoare), având ca obiect de activitate instruirea practică a studenţilor, desfăşurarea activităţii de cercetare de către cadrele didactice şi implementarea rezultatelor cercetării în producţie.
În perioada 1984-1990, prin decopertarea terenului, a fost construită Hruba, una dintre cele mai mari din ţară. Hruba este locul în care se maturează vinurile. Sortimentele de vinuri sunt ţinute în butoaie de stejar. Urmează al doilea subsol al construcţiei: vinoteca. Sala are ceva magic în ea. Aici, sticlele sunt aranjate pe rafturi, în poziţie orizontală. În fiecare an, după recoltare se stabilește un număr de sticle, care este adus pentru învechire. Rafturile sunt numerotate pe categorii. Cele mai vechi soiuri datează din 1970. În vinotecă se află 20 de mii de sticle, atât de vin, cât şi de distilate din piersici, dar şi din prune.