Anul școlar 2022-2023 a debutat luni, 5 septembrie, pentru elevii din toată țara. Chiar dacă sistemul de învățământ din România nu este cel mai bine pus la punct, bucuria unui nou an școlar nu le este umbrită elevilor. Acesta este și cazul copiilor din Coțofenii din Dos, comună formată din 3 sate: Coțofenii din Dos, Potmelțu și Mihăița, pentru care clopoțelul a sunat prevestind că e cazul să se strângă în careu. Aceștia au ascultat cuminți cuvintele primarului din comună, ale polițistului, ale directoarei, precum și slujba ținută de preot. La final, fiecare aștepta cu nerăbdare să-i acorde o floare dirigintei care le mulțumea și le ura un an plin de realizări.
Ajunși în clasă diriginta le-a dat indicații clare și le-a împărțit manualele celor 28 de elevi aflați în clasa a 6-a.
„Să țineți minte orele de plecare a microbuzului. Încă o dată repetăm: Mihăița ora 07:25, Potmelțu 07:45, adică 8 fără un sfert. Nu o să rămâneți în formatul acesta în bancă pentru că nu o să stați cuminți”, le-a explicat diriginta.
Miruna, o elevă din spate cu părul creț, nu și-a putut înfrâna o curiozitate în legătură cu o întrebare care o măcina: „Doamna, la anul o să plecăm în Portugalia?”. Diriginta îi răspunde clar și concis: „Nu știm dacă chiar la anul. O să vedem cum o să se deruleze proiectul și când vor putea merge și elevii. Dar pentru acest lucru va trebui să învățați foarte bine limba engleză și să vă străduiți un pic mai mult”.
La începutul anului școlar trecut, în comună s-a schimbat directoarea școlii. Firoi Lucreția, o profesoară de engleză și spaniolă de la Palatul Copiilor din Craiova, avea să înceapă aventura alături de cei 214 de elevi și 20 de cadre didactice.
„A fost un sentiment plăcut, am simțit ca o îmbrățișare, toată lumea m-a primit cu căldură. Am colaborat foarte bine cu colegii mei, cadrele didactice, dar și cu administrația locală. Niciodată nu s-a pus problema că nu sunt alături de noi, ne-au susținut mereu în tot ce am vrut noi să întreprindem. Anul acesta o să fie o mică fluctuație în ceea ce privește numărul de elevi pentru că avem doi care o să se transfere din Craiova. S-au văzut rezultatele, s-a văzut că profesorii sunt bine pregătiți ținând cont de rezultatele de anul trecut”, a spus directoarea.
Elevii din Coțofenii din Dos muncesc mult, astfel că sunt și răsplătiți cu burse. „Se acordă burse de merit. Acordăm și burse de studiu, însă acelea, din păcate, sunt corelate cu un anumit venit. Bursele de studiu sunt pentru elevii cu medii între 8 și 8,50, iar cele de merit de cei cu medii peste 9,50. Anul trecut am zis să le facem o surpriză elevilor pentru cei care au avut mediile între 8 și 9,50, am găsit un sponsor și le-am dat copiilor carduri cadou, le-am făcut o mică petrecere cu muzică, suc și prăjiturele să-i îndulcim. Am văzut că au fost tare motivați și încântați”.
De-a lungul timpului școala a fost implicată în mai multe proiecte Erasmus în cadrul cărora elevii au plecat în Turcia, Lituania și Polonia. De anul acesta Portugalia va fi noua destinație de bifat. „Avem un proiect Erasmus cu acreditare pe 7 ani. În primii doi ani sunt cursuri pentru profesori unde în funcție de bugetul alocat și de cum ne găsim noi cursurile putem merge 4 sau 2 profesori. În următorii ani vom pleca și cu copiii, câte 5 în fiecare an. Evident că criteriul de bază va fi situația la învățătură ca să îi departajăm și să-i motivăm. Au ce să învețe, o să se întoarcă acasă cu informații noi, cu o altă gândire. Acesta este și scopul nostru. Vrem să-i ducem în alte țări să împărtășească diferite culturi, să le deschidem noi orizonturi”, a povestit Firoi Lucreția.
Directoarea are gânduri nobile și pune pe primul loc elevii, iar acest lucru o dovedesc acțiunile sale: „Am vrut să merg și pe partea aceasta, să fiu director, pentru că m-am gândit că este ceva predestinat. Sunt născută de ziua educației și poate e momentul să fac o schimbare. Copiii de la Mihăița au ca primă limbă de studiu franceza și m-am gândit să vin în sprijinul lor, am cerut aprobarea să-mi fac derogarea pentru orele de director la ei ca să-i ajut să fac cu ei limba engleză în cadrul Palatului, altfel ar fi foarte dificil”.