Măsurile luate de Guvern protejează cetățenii și economia, a declarat premierul Nicolae Ciucă, susținând că românii nu vor fi afectați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, de noul proiect de OUG.
„Măsurile luate prin OUG au un obiectiv clar – protejarea cetățenilor și a economiei”, a susținut premierul Nicolae Ciucă, explicând că în ceea ce privește faptul că s-a dezbătut în spațiul public că românii vor fi afectați, „nu este adevărat”.
Premierul a explicat că în ceea ce privește scăderea plafonului pentru consumatorii casnici, s-a „menținut prețul plătit de fiecare cetățean în conformitate cu consumul, pe pragurile care au fost stabilite prin OUG 27 și al doilea prag pentru care avem un cost de 0,80 lei, vorbim de segmentul de consum între 100 și 300 KWh a rămas același, cu specificația că, în conformitate cu recomandările UE, pentru a putea să diminuăm risipa s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kWh”.
„Oamenii vor plăti la fel cu specificația că cei care depășesc 255 de kWh, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit”, a mai spus Ciucă.
Potrivit premierului, „s-a interpretat că se scade din cuantumul kWh consumați”. Premierul a completat că „discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kWh în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Nu e vorba de consumul de acum. Dacă anul trecut a consumat 100 de kWh, anul acesta îi vor fi compensați 85”.
„Se ajunsese să nu mai ținem cont de cât de mult consumăm pentru că se compensează de la stat”, a mai spus Ciucă.
Guvernul a aprobat măsurile de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale până la data de 1 septembrie 2023, dar și taxa de solidaritate care va fi plătită de companiile din energie, scrie adevarul.ro
Numărul de kWh până la care Guvernul acordă compensări scade de la 300 la 255. Adică vorbim despre o reducere cu 15%. Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Experții, însă, avertizează că facturile la curent și gaze vor crește în urma ultimelor modificări aprobate de Guvern.
Principalele modificări intens vehiculate sunt legate de „suprataxarea” profiturilor, fără a se preciza că aceasta Ordonanță crește prețul pentru consumatorii non casnici și instituțiile publice, care nu vor mai beneficia de prețul plafonat care există în prezent pentru ei.
„Proiectul de OUG de modificare a măsurilor aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, aprobate prin OUG nr. 27/2022, nu prezintă publicului larg efectele ei. Principalele modificări intens vehiculate sunt legate de „suprataxarea” profiturilor, fără a se preciza că aceasta Ordonanță crește prețul pentru consumatorii non casnici și instituțiile publice, care nu vor mai beneficia de prețul plafonat care există în prezent pentru ei”, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Potrivit acestuia, articolul 1 alin 1. din propunerea de OUG spune că toți consumatorii non casnici de energie electrică, care nu sunt IMM (majoritatea consumatorilor mari nu sunt IMM) vor achita prețul pieții, adicî vor plăti începând cu 1 septembrie 2022, dublu față de cât plătesc în prezent.