vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Populația, sfătuită să strângă apa de ploaie. Apele Române: „Vă reamintim că este nevoie să folosim raţional resursele de apă”

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) informează, printr-un comunicat difuzat pe 22 august, că rezerva de apă este în scădere și face apel la populație să economisească resursele de apă și să apeleze inclusiv la „folosirea sau stocarea apei din surse alternative, inclusiv a celei de ploaie, când este posibil, astfel încât apa de băut, potabilă, să ajungă tuturor”.

Administrația a precizat că în principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de ANAR, respectiv Hidroelectrica, există disponibil un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă, faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

„Chiar dacă rezerva de apă este în scădere, aceasta este suficientă pentru localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă. Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind în scădere faţă de începutul lunii iulie, când se situa în jurul valorii de 80%. Estimăm că, la sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%”, se arată în comunicatul ANAR.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apele Române menţionează că, „în prezent, din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, „în 24 dintre acestea s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ”.

Cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderenţă din puţuri sau foraje, precizează ANAR, potrivit libertatea.ro

De aceea, „este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare”, a mai transmis ANAR. Administraţia a notat că în prezent se aplică cu precădere Planul de restricţii pentru folosinţe piscicole şi irigaţii.

La nivel național sunt 668 de localități alimentate cu program restricționat:

  • 252 de localități (din 22 de județe) care dispun de sisteme de alimentare cu apă: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Mehedinți, Bihor, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor;
  • 416 de localități (din 12 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara) care nu dispun de sisteme de alimentare cu apă.
  • În toate aceste localități care dispun, respectiv nu dispun de sisteme de alimentare, necesarul de apă este asigurat din sursa de apă subterană. Este vorba despre un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor care sunt parțial secate.

    „Administraţia Naţională Apele Române face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim raţional resursele de apă în direcţia economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/ stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor. Nu uitaţi de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei”, a mai anunţat ANAR.

Politica