Odată cu recomandările făcute de ministrul Rafila în privința iodurii de potasiu, din ce în ce mai mulți români încep să creeze cozi la cabinetele medicilor de familie. Nici Craiova nu face excepție de la acest aspect, dar pacienții ar trebui să știe câteva aspecte importante despre acest lucru.
Craiovenii au început să solicite medicilor de familie pastilele de clorură de potasiu recomandate de Ministerul Sănătății în cazul unui atac nuclear cauzat de conflictul din Ucraina.
Conform medicului Dalida Mosorescu, activitatea cabinetelor de familie nu constă doar în eliberare de concedii medicale Covid sau eliberare prescripții medicale pentru iodura de potasiu. Medicul a explicat rolul acestor tablete și a sfătuit oamenii să nu dea buzna în cabinete, amintindu-le anumite aspecte importante legate de eliberarea acestor pastile.
„Iodura de potasiu are rolul prevenirii cancerului de tiroidă în cazul unui atac nuclear, dar acesta nu este singurul efect nociv al unui atac nuclear.
Pe cale de consecință, nu dați buzna în cabinetele medicilor de familie pentru prescripțiile tabletelor de iodură de potasiu.
Este bine să ştiți următoarele:
- Orice prescripție medicală se face în urma unei minime evaluări/ discuții cu pacientul, tabletele de iodură de potasiu având şi contraindicații.
- Este necesar să aveți o programare la medicul de familie, pacienții cronici vor primi prescripția odată cu rețeta de cronic, ceilalți vor face programare pentru prescripția de tablete de iodură de potasiu. Noi nu ne putem întrerupe activitatea zilnică pentru acest tip de prescripții, mai ales în condițiile actuale de creştere alarmantă a cazurilor de infecții respiratorii, inclusiv COVID.
- Este necesară prezența fizică în cabinet, rețetele neputând fi trimise pe WhatsApp, mail, messenger etc.
- Veți semna în registrul de consultații pentru primirea rețetei, rețetă care va fi consemnată şi în SIUI şi în fişa de consultații.
- Nu va rămâne nicio persoană eligibilă fără prescripția tabletelor de iodură de potasiu.
- Persoanele eligibile, care vor primi rețetă cu tablete de iodură de potasiu, sunt persoanele sub 40 de ani, aceasta este prevederea legală.
În speranța unui echilibru, a unei decențe şi a unei abordări corecte a acestei probleme, vă doresc multă sănătate tuturor, să aveți întotdeauna încredere în sfaturile medicului dvs de familie şi nu intrați în panică”, a spus medicul Dalida Mosorescu într-o postare pe facebook.
Totodată, medicul a explicat și necesitatea organismului de a primi iod și felul în care acesta ajunge zilnic în organismele noastre.
„Deși organismul nostru nu produce iod, are nevoie de el. Îl procură din alimente sau suplimente și îl colectează și stochează în glanda tiroidă pentru sinteza de hormoni. Sarea iodată este o sursă importantă de iod, dar și alte alimente precum algele marine sau crustaceele. Tiroida poate ajunge să fie saturată cu iod, depozitele să fie pline, ceea ce are ca efect împiedicarea absorbției de noi molecule de iod la nivel glandular.
Principiul administrării iodurii de potasiu în incidentele nucleare este că administrând iodura de potasiu cu iod neradioactiv, stabil, imediat înainte, în timpul sau maxim la câteva ore după emisia radioactivă, se acumulează în tiroidă suficient iod “bun”, așa încât iodul radioactiv să nu mai poată pătrunde în glandă și să fie excretat cât mai repede de rinichi, reducându-se impactul său asupra țesuturilor umane”, a adăugat Dalida Mosorescu