Premierul Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a anunțat că prognoza de creștere economică a României, anunţată de Banca Mondială, la o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022 – 2030 confirmă trendul pozitiv al economiei românești și potențialul de dezvoltare pe termen lung. Premierul României, Nicolae Ciucă, a scos în evidenţă aspectele economice pozitive luate în considerare de experţii instituţiei financiare internaţionale: ”Sunt caracteristicile unei economii sănătoase, ale unui progres bazat pe investiții, ancorat în proiecte de reformă și în obiective de perspectivă precum consolidarea statutului de membru al UE, al NATO și aderarea la Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică. Guvernul României și-a asumat demararea unor reforme ambițioase, cu rezultate cuantificabile pe termen mediu și lung.
Reformele începute prin implementarea Proiectului ”România Educată”, extinderea digitalizării, pregătirea tranziției la economia verde, consolidarea fiscală, sunt doar câteva direcţii guvernamentale așteptate de cetățeni și reprezintă argumente solide pentru a atrage noi proiecte de investiții cu capital național și străin. Împreună cu finanțările de peste 90 de miliarde de euro în următorii ani din fonduri europene, România va continua perspectivele de dezvoltare și de recuperare a decalajului față de o parte dintre statele europene. Măsurile luate deja în primele luni de guvernare primesc validări de etapă atât din partea instituțiilor naționale – datele Institutului Național de Statistică indică o creștere economică de 5,2% în primul trimestru al acestui an, cât și din partea Comisiei Europene, care a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru acest an la 3,9%. Datele specialiștilor sunt o dovadă a încrederii în economia românească, precum și a faptului că ne aflăm pe drumul corect în ceea ce privește politicile Guvernului de modernizare, dezvoltare și îmbunătățire a vieții cetățenilor”.
Acest lucru este validat și de faptul că investițiile străine directe în țara noastră au crescut cu peste 50 la sută în primele cinci luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un total de peste 3,7 miliarde de euro.
„Încrederea investitorilor străini în capacitatea României de a-și dezvolta economia într-o perioadă marcată de crize multiple reprezintă unul dintre pilonii de bază ai politicilor Guvernului, alături de absorbția fondurilor europene și de investițiile naționale fără precedent în ultimii 30 de ani”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă.
O parte a strategie Guvernului vizează sprijinirea companiilor pentru asigurarea creșterii economice prin retehnologizare. Este cheia succesului într-o economie de piață, în care tehnica avansează, iar orice jucător dorește să se diferențieze cu ceva față de restul concurenței. Companiile românești din industria alimentară și din construcții au la dispoziție fonduri europene de 300 milioane euro pentru a-și îmbunătăți procesele de lucru, pentru a deveni mai competitive și mai profitabile. Suma este accesibilă sub forma unor granturi cu valoarea între 50.000-500.000 euro, de care pot beneficia peste 2.000 de companii mici și mijlocii.
În plus, a început programul Start-Up Nation, prin care 55.000 de beneficiari vor putea primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei, pe durata întregului program. Pregătit de ministrul PNL, Constantin-Daniel Cadariu, programul va avea doi piloni – Start-Up Nation România și Start-Up Nation Diaspora. De anul acesta, programul se adresează și românilor din diaspora care vor să dezvolte o afacere în țară.
Mai mult, România este în grafic cu îndeplinirea jaloanelor și reformelor din PNRR. Este extraodinar că putem folosi acești bani europeni, o adevărată gură de oxigen pentru relansarea economiei, pentru dezvoltare și dinamizare. Premierul PNL face un apel la comunități să grăbească ritmul de lansare a apelurilor şi a ghidurilor de proiecte, pentru ca România să folosească întreaga sumă de anul acesta, 10 miliarde de euro, din PNRR. Toate aceste măsuri au permis României să performeze la nivel european, într-o perioadă de crize multiple.