Al șaselea val al pandemiei de Covid-19 începe să-și facă simțită prezența și în România. Recomandările medicilor

Jurnalul Olteniei
7 Min Read

Al șaselea val al pandemiei de Covid-19, care începe să-și facă simțită prezența și în România, va avea un vârf undeva în luna august, însă autoritățile dau asigurări că nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate.

Modul în care se transmite virusul nu s-a schimbat însă, iar în lipsa unei variante de vaccin mai eficient împotriva acestei tulpini – vaccin ce ar putea apărea abia la toamnă – cea mai importantă „armă” pentru a ne proteja rămâne masca.

”Lupta cu virusul ține de-acum – ca și în cazul caniculei, de exemplu – de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare. „Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a explicat, duminică seara, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc”, a precizat Andrei Baciu.

„Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi. Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) – într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante” ale coronavirusului, a explicat secretarul de stat.

Acum, în spitale, din fericire, nu sunt foarte mulți pacienți, sunt în jur de 3. 000, dintre care la terapie intensivă sunt 186 de adulți și trei copii. Specialiștii de la Ministerul Sănătății și de la Institutul Național de Sănătate Publică au făcut însă câteva scenarii, pentru că se previzionează o creștere a numărului de cazuri până la atingerea unui vârf.

„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a punctat Andrei Baciu.

Întrebat cum se pregătesc autoritățile, oficialul de la Ministerul Sănătății a subliniat că elementul central care definește abordările îl reprezintă capacitatea sistemului medical de a oferi asistență și de a trata pe oricine are nevoie.

„În momentul de față, paradigma se schimbă puțin, pentru că vorbim de o tulpină mult mai contagioasă, dar care nu și-a crescut severitatea agresiunii asupra organismului și atunci nu te mai uiți neapărat la numărul de cazuri – poate să fie o estimare mai puțin fidelă față de capacitatea de reziliență a sistemului de sănătate, capacitatea ta ca sistem de a gestiona cazurile”, a explicat Andrei Baciu.

„Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a dat asigurări secretarul de stat.

Recomandarea de bază rămâne purtarea măștii în spații aglomerate, mai ales dacă sunt și închise. Andrei Baciu a dat un exemplu concret – cum ar trebui să se comporte un turist care merge într-o țară unde numărul de infectări este în creștere.

„Mulți dintre noi ne dorim să călătorim și mergem, spre exemplu, în Franța, unde s-a ajuns și la 200.000 de cazuri pe zi, o cifră extrem, extrem de mare. Ce înseamnă lucrul ăsta pentru mine, individual? Înseamnă că sunt șanse foarte mari ca eu să mă întâlnesc cu cineva care mâine sau poimâine va deveni diagnosticat pozitiv și care astăzi este contagios și care mă poate infecta și pe mine – fără să vrea, bineînțeles, nici nu știe lucrul ăsta. Cum se poate întâmpla? Spre exemplu, aterizez pe un aeroport din Franța sau în orice altă țară cu un număr mare de cazuri, iau un autobuz până în oraș, sunt în avion, sunt într-un autobuz, în oraș, plin cu oameni. Cu cât sunt mai multe cazuri în respectiva regiune, cu atât este mai probabil ca cineva să fie infectat. Printre acei cineva pot să fiu chiar eu. Și atunci ce fac? Atunci când văd situații cu zone de risc crescut pentru mine, individual, e foarte simplu: mă protejez. Protecția știm cum o facem. Indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă. Și eu îmi pun mască, nu știu, dacă mă urc într-un lift și sunt foarte multe persoane. Și mai e ceva important: când te duci în orice țară ca turist, te întâlnești cu oameni cu care în mod normal nu te întâlnești. Riscul acesta este un risc epidemiologic suplimentar, dar nu trebuie privit nici ca o mare tragedie. Ceea ce pot să fac este o simplă protecție”, a arătat Andrei Baciu.

Share This Article