Un bărbat care i-a tăiat gâtul soției sale, bolnavă în stadiu terminal, într-un „act de iubire”, a spus că ar face-o din nou dacă ar trebui, pentru a-i curma suferința, scrie The Guardian. Bărbatul, care a scăpat de acuzația de crimă și a fost condamnat pentru omor din culpă, pledează acum pentru modificarea legislației, astfel încât să eutanasierea să fie permisă.
Graham Mansfield, 73 de ani, din Anglia, a fost achitat pentru acuzația de crimă săptămâna aceasta. Juriul l-a găsit vinovat pentru o faptă mai puțin gravă, omor din culpă, după ce a constatat că bărbatul și soția sa, Dyanne, 71 de ani, au convenit să moară împreună, pentru că durerile ei cauzate de cancerul în stadiu terminal deveniseră de nesuportat.
El a ucis-o, iar apoi a încercat să-și ia viața, dar a chemat poliția după 12 ore, când s-a trezit și era încă în viață. I-a implorat pe medici să-l lase să moară și a mărturisit chiar când a sunat la numărul de urgență că și-a omorât soția.
Deși putea să primească închisoare pe viață, judecătorul l-a iertat și l-a condamnat la doi ani cu suspendare, spunând că uciderea soției a fost „un act de iubire, de compasiune, pentru a-i curma suferința”, scrie digi24.ro
Vorbind din living room-ul locuinței sale din Hale, Greater Manchester, de unde vedea grădina în care și-a ucis soția, pe 23 martie 2021, Mansfield a spus că ar face același lucru, pe care l-a descris drept un „act oribil”, pentru a-i pune capăt suferinței.
„Aș face-o din nou, dacă nu ar exista o alternativă. Îmi amintesc când judecătorul era pe cale să pronunțe sentința, m-am uitat în sus și m-am gândit «Ei bine, Dyanne, dacă ar trebui s-o fac din nou, aș face-o». Dacă ar trebui s-o fac din nou și aș ști rezultatul, mereu și mereu, aș face-o”.
Dar tot el a mai spus că nu ar fi trebuit să fie forțat să ia o asemenea măsură „disperată” și că își dorește o lege a eutanasiei.
„Nu am toate răspunsurile, dar cred că dacă cineva suferă de o boală terminală în ultimele stadii, ultimele șase luni, și dacă doi medici independenți vorbesc cu această persoană care vrea să moară, și vorbesc cu familia și cu prietenii ei, și poate vine și poliția să facă o investigație, și dacă toți ajung la aceeași concluzie: că pacientul este ținut în viață, că nu există nicio calitate a vieții, atunci ar trebui lăsată să moară.”
„Aș fi preferat, de exemplu, ca Dyanne să stea întinsă în patul ei, iar eu să o țin de mână în timp ce altcineva îi administrează (injecția letală). Ar fi fost un mod mult mai uman de a încheia lucrurile”, a mai spus el.
Lui Graham i se pare nedrept că animalele au parte de o moarte mai demnă decât oamenii.
„Oamenii spun «Nu poți să lași câinele așa, nu e corect, o să mergem să-l eutanasiem». Dar nu poți face asta cu oamenii.”
Cuplul ar fi vrut să meargă în Elveția, unde eutanasia este legalizată, dar nu a putut din cauza lockdown-ului.
Avocatul lui a spus că poliția s-a purtat bine cu el și nici măcar nu au vrut să-l pună sub acuzație.
„Cazul a ajuns la procurori, la conducerea Parchetului Public… nu ne-a venit să credem când ne-au anunțat că îl acuză de crimă”, a declarat avocatul Rachel Fletcher.
Polițiștii i-au explicat lui Mansfield că unul din motive a fost că „nu există o dovadă că Dyanne a fost implicată” în luarea deciziei, în parte pentru că ea nu a semnat niciunul dintre cele două bilete de adio.
„Nu am vrut să-i cauzez un stres suplimentar. N-am vrut să-i spun: «Semnezi asta? E acordul tău de a fi omorâtă». Dacă aș face acum un ghid despre acordul de sinucidere, aș spune să vă asigurați că faceți o înregistrare video”, a spus bărbatul.
Tribunalul a audiat un expert în cancer, prof. Karol Sikora, care a declarat că Dyanne ar mai fi avut de trăit între una și patru săptămâni în momentul în care murit.
Acest lucru nu schimbă nimic, a spus Mansfield.
„E ușor pentru noi să spunem «a, sunt doar câteva săptămâni», dar dacă ai gâtul blocat și nu poți mânca, știi cum e. Dyanne știa. Mi-a spus cu o săptămână înainte: «Graham, e timpul»”.
El a descris cu amănunte cum au făcut pactul de sinucidere în octombrie 2020, când Dyanne, cu care era căsătorit de 41 de ani, a fost diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, care se răspândea către plămâni și nodulii limfatici.
Pentru că și-a petrecut mare parte din copilărie în spital și pentru că avusese cancer de vezică în 1999, Dyanne a luat decizia să nu-și petreacă ultimele zile în spital, a spus Graham.
Starea ei s-a înrăutățit rapid după diagnostic, cancerul răspândindu-se spre gât și împiedicând-o să mai înghită.
„M-a rugat s-o omor când lucrurile devin prea grave. Au fost cele mai triste cuvinte pe care le-am auzit vreodată. M-am gândit imediat, bine, Dyanne, dar o să mor și eu cu tine. Și ea mi-a spus: «Dar nu ai niciun motiv să mori». I-am răspuns: «Nu pot trăi fără tine, Dyanne».”
Într-o declarație dată în fața instanței, fratele lui Dyanne, Peter Higson, a spus că nu este supărat pe Graham – cei doi au petrecut Crăciunul împreună -, dar este „șocat” de felul în cae Mansfield i-a omorât sora.
„Sunt de acord că este șocant. Dar era atât de slăbită. Oamenii au spus «de ce nu ai ucis-o așa sau așa», dar am vrut o metodă care să fie sigură”, a spus Graham.
El a mai afirmat că vorbeau des despre cum o să moară, eliminând metodele pe care le considerau prea publice sau prea nesigure.
„Într-un final, i-am spus «Singurul lucru la care mă pot gândi că este rapid, deși este unul oribil, este să ne tăiem gâtul, cum am văzut la televizor».”
Graham a descris apoi cum au mers împreună în spatele grădinii, unde era o zonă mai retrasă, departe de vecini, și au așezat două scaune unul lângă altul.
A folosit un cuțit cu care i-a tăiat gâtul de două ori, în vreme ce ea stătea liniștită – a doua oară după ce ea i-a spus că «Nu mor destul de repede» -, apoi a îmbrățișat-o și i-a spus că o iubește.
După care s-a așezat lângă ea și a încercat să-și facă același lucru, să-și taie gâtul.
Nu i-a trecut nicio clipă prin minte că peste 15 luni va ajunge la tribunal, acuzat de crimă: „Voiam să ne sinucidem și cu asta să terminăm tot”.
Foto: Facebook/The Daily Mail.