Siguranța elevilor din școlile doljene ar trebui să reprezinte o prioritate atât pentru instituțiile de învățământ, dar și pentru Poliție sau Jandarmerie, instituții care trebuie să le ofere protecție în timpul activităților școlare. În multe dintre unitățile de învățământ din județ, singurul protector al elevilor este camera video, asta dacă există.
Din punct de vedere al pazei și securității în școlile doljene, situația nu este cea mai fericită. Conform reprezentanților IPJ, aproape 500 de unități de învățământ din județ dețin risc la securitatea fizică, marea majoritate a acestora, peste 300, fiind în mediul rural.
Școlile care dispun de pază la acest moment sunt în număr de 411. Marea problemă este că aproximativ 100 dețin pază umană cât și supraveghere video, majoritatea instituțiilor protejându-și elevii doar cu camere video.
Totodată, 154 de unități de învățământ din județ nu dispun nici de paznici, nici de camere de supraveghere, peste 100 fiind în mediul rural, acolo unde riscul este cel mai crescut.
În urma controalelor efectuate în aceste școli, polițiștii au întocmit procese verbale în urma cărora instituțiile de învățământ sunt obligate să remedieze situațiile în maxim 60 de zile.
Polițiști și jandarmi, în sprijinul elevilor
Atât Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Dolj cât și Jandarmeria susțin că de la începutul anului au depus eforturi pentru ca elevii să fie în siguranță.
În ultimele 3 luni, 27 de patrule formate din polițiști și jandarmi au fost înființate de către cele două instituții, special pentru protecția elevilor. Mai exact, la 9 unități de învățământ din oraș, au fost direcționate 11 patrule mixte cu jandarmi, iar la alte 11 școli patrule formate din polițiști locali.
Patrule au fost trimise, în județ și în localitățile Băilești, Calafat, Filiași, Segarcea sau Dăbuleni.
Și polițiștii rutieri s-au implicat în sporirea siguranței elevilor, aceștia desfășurând activități de supraveghere și dirijare a traficului în zona instituțiilor de învățământ.
Cu toate acestea infracțiunile din școlile doljene nu au încetat să existe. Astfel, conform IPJ, în ultimele 3 luni au fost sesizate 15 infracțiuni în unitățile de învățământ, cu două mai puține decât în perioada similară a anului trecut. 9 dintre aceste fapte au fost săvârșite în incinta școlilor primare sau gimnaziale și doar 6 în licee sau colegii. Cea mai mare parte a ilegalităților au fost petrecute în incinta școlilor, în mediul urban.
Cele mai multe au fost infracțiuni contra integrității corporale, mai exact 11 cazuri de agresiune în rândul elevilor. In 10 situații a fost vorba despre loviri și alte violențe, iar într-o situație, vătămare corporală din culpă.
Au fost, de asemenea, înregistrate și 2 furturi, dar și două cazuri de port ilegal de obiecte periculoase. În afara infracțiunilor, polițiștii au aplicat și peste 30 de sancțiuni contravenționale, în cel de-al doilea trimestru al anului curent.