marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Europa ia foc! Experții în evoluția climei avertizează: Așa va fi la fiecare 3 ani

O mie de oameni au murit în Portugalia din cauza caniculei. Căldura extremă a favorizat incendiile de vegetație în Spania și Franța.

În Marea Britanie, valul de caniculă a provocat fenomene cum rar se văd. Un incendiu a izbucnit într-o pădure din sudul Londrei și amenință traficul și locuințele din zonă.

Mai multe case au fost cuprinse de flăcări – totul, în contextul unor temperaturi extreme, cum nu s-au mai întâlnit în arhipelag. „Marea Britanie se topește” au titrat multe ziare din regat. Fotografia cu un soldat al Gărzii Regale care primește apă de la un polițist a fost aleasă pentru prima pagină. Ștrandurile și plajele sunt pline, iar oamenii – localnici și turiști deopotrivă – fac față cu greu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aeroportul din Luton, care deservește Londra, a trebuit să oprească temporar zborurile pentru că asfaltul de pe pistă s-a topit din cauza căldurii. Haosul provocat a fost atât de rău încât aeroportul a făcut o sală de așteptare pentru intrarea… pe pagina web! Cei care doreau să afle informații despre zborul lor au fost nevoiți să aștepte la o coadă electronică!

Meteorologii se așteaptă ca temperatura să scadă miercuri cu până la 10 grade C în unele unde sunt anunțate averse puternice și furtuni, inundații. Este posibil ca transportul în comun să fie perturbat iar furnizarea de curent electric să fie întreruptă în unele zone.

Oamenilor din sud-estul Angliei li s-a spus să economisească apă prin oprirea mașinilor de spălat. Fermierii au avertizat că seceta afectează hrana animalelor, scrie digi24.ro

Experții au calculat că este probabil ca în timpul acestui val de caniculă, de duminică până miercuri, aproape 1.000 de oameni ar putea muri, o cifră mai mare decât media mortalității cauzată de căldură în timpul verii, înregistrată între 2000 și 2019, au spus cercetătorii de la London School.

Profesorul Stephen Belcher, de la Met Office, a avertizat: „Dacă continuăm în acest scenariu cu emisii crescute, am putea vedea temperaturi ca acestea la fiecare trei ani… Singura modalitate prin care putem stabiliza clima este prin atingerea nivelului de zero emisii rapid.”

Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, a declarat că avertizarea cod roșu de săptămâna aceasta pentru căldură extremă a fost „un semnal de alarmă pentru urgența climatică”. „Dacă extremele meteo record și șocurile prețurilor energiei care afectează pe toată lumea nu-i conving pe liderii noștri că este nevoie de o intensificare serioasă a politicii, atunci nu știu ce anume va mai putea să îi convingă”, a spus ea.

Nouă dintre cele mai calde 12 zile din Marea Britanie din 1884 au avut loc acum în ultimele două decenii.

În zona din jurul Dunei lui Pilat, un obiectiv turistic de pe coasta atlantică a Franței, vizitat anual de 2 milioane de oameni, cerul albastru a fost acoperit de un nor negru și gros

În Paris, oamenii suportă cu greu temperaturile ridicate. E anormal de cald, afirmă oamenii.

Situația nu e mai simplă nici în Spania vecină, unde pasagerii unui tren au văzut cu propriii ochi cât de repede înaintează flăcările.

Probleme sunt și în Belgia, unde mai multe regiuni se află sub cod roșu de caniculă.

Situație similară și în Germania, unde termometrele au arătat în Frankfurt 38 de grade Celsius.

În Grecia, pe de altă parte, focul amenință zonele de la periferia Atenei. Se apropie rapid de casele din nordul capitalei, așa că autoritățile i-au sfătuit pe oamenii de acolo să plece. 

În Slovenia, sute de pompieri încearcă să oprească incendiile de pădure. Andrei Rogeli, pompier: „Nu putem lăsa nimic la voia întâmplării, deci nu putem exclude alte incendii. Sunt anumite zone la care trebuie să fim atenți”.

Agenția pentru situații de urgență a Uniunii Europene a avertizat că această vară va fi deosebit de dificilă, din cauza incendiilor de vegetație. Uniunea vrea să cumpere propriile avioane de stins incendii, ca să poată ajuta statele membre.

Politica