Contract reziliat, Muzeul nu este afectat. Casa Dianu se pregătește să-și deschidă porțile

Vera Ionescu
5 Min Read

Contractul de execuție pentru proiectul „Reabilitare și mansardare corpurile C2 și C4, Casa Dianu (…)” a fost reziliat. Aceasta nu afectează însă inaugurarea Muzeul Cărții și Exilului Românesc, care va fi găzduit aici. Muzeul este gata și se pregătește să își deschidă porțile.

Este vorba despre un alt corp de clădire, auxiliar, pentru care procedura de achiziție a lucrărilor va fi reluată la anul. Din acest motiv, consilierii județeni au aprobat joi rectificarea bugetului Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, care are în grijă Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
„Se disponibilizează suma de 3.000 mii lei de la titlul „Cheltuieli de capital”, articolul 71.01.01 „Construcții” având în vedere că obiectivul de investiții „Reabilitare și mansardare corpurile C2 și C4, Casa Dianu, str. 24 Ianuarie nr.4 și extindere cu scară de acces D+P+1 – Execuție” nu se mai poate realiza în acest an deoarece a fost reziliat contractul de execuție urmând ca, până la finele anului, să fie reluată procedura de achiziție”, se arată în proiectul aprobat joi.

Casa Dianu, clădirea-simbol din centrul Băniei, a fost reabilitată printr-un proiect comun al Consiliului Județean Dolj și Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Proiectul se ridică la 5 milioane euro, prin Programul Operațional Regional, Axa 5, cofinanțarea asigurată de administrația județeană fiind de 600.000 euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Casa, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 de metri pătrați. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces. Intrarea principală prezintă un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii.

Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, perioada din care datează edificiul, corespunde perioadei în care oraşul Craiova a trecut prin profunde transformări edilitare: sistematizarea reţelei stradale, amenajarea şi modernizarea unor grădini publice importante, construirea şi consolidarea unor edificii publice şi particulare, mărturii ce atestă atmosfera şi efervescenţa creatoare a anilor 1900.
A fost locuința familiei Dianu, un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat însă și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu). Ulterior, clădirea a fost sediul Școlii de Artă „Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

După reabilitare, construcția va purta numele Muzeului Cărții și Exilului Românesc, instituția trecând în administrarea Bibliotecii Județene. Vor fi aduse zeci de colecții ale scriitorilor români aflați în exil, dar și acte, documente sau picturi valoroase ale personalităților marcante din cultura românească. Valoarea de inventar a operelor care vor fi expuse în viitorul muzeu depășeşte 1,5 milioane de euro.
Majoritatea operelor au fost primite sub formă de donații, scopul lor fiind a readuce la viață contribuția artiștilor și scriitorilor români din exil.

„Foarte important însă este că în această clădire se va afla Muzeul Cărții și Exilului Românesc, un loc de prestigiu care va duce la recuperarea tuturor bunurilor care s-au făcut în ultimii ani și punerea lor la dispoziția cercetărilor, ce va aduce la viață fotografii, filmări care păreau pierdute pentru totdeauna.
Până la acest moment, am reușit să aducem la Craiova colecții importante care au aparținut unor personalități marcante din exil. Vorbim despre colecții care poartă numele personalităților precum Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, plus toate actele Cenaclului de la Neuilly sau documente importante din Biblioteca Românească de la Freiburg, dar și lucrări de primă mână ale sculpturilor sau pictorilor care au lucrat în Europa de Vest sau America de Nord. Numele lor sunt extrem de importante, iar lucrarea lor, pentru cultura noastră națională, este o piatră de căpătâi. Toate aceste personalități trebuie puse în valoare, iar rodul muncii lor, fie că este din tărâmul cultural  literar sau artistic, toate aceste lucruri trebuie aduse și puse la dispoziția publicului larg și a cercetătorilor, pentru a putea fi văzuți și cercetați așa cum trebuie”, declara, într-un interviu acordat „Jurnalul Olteniei”, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Share This Article