Gică Popescu a discutat la podcastul „Profu’ de Sport” despre educația financiară pe care le-o oferă celor doi copii ai lui, Nicolas (19) și Maria (20), potrivit gsp.ro.
Chiar, tu cum te raportezi financiar la copii? Shaquille O’Neal a spus la un moment dat o chestie foarte interesantă: „Nu le dau copiilor bani la dispoziție. Nu noi suntem bogați, ci eu sunt bogat. Eu am făcut lucruri în viața mea, eu am făcut averea asta. Copiii, dacă performează, s-ar putea să-i sprijin. Altfel, nu le pun la dispoziție tot ce au nevoie”. Tu cum faci?
– Uite, fata mea a terminat anul acesta Esade, una dintre cele mai bune facultăți de business din lume, și sunt mândru de asta. Pentru că eu când am ales să nu mă fac antrenor, am ales tocmai pentru a le da copiilor mei continuitate la școală. Și răsplata mi-a venit anul ăsta, când fata mea a terminat Esade, la Barcelona. Dar eu i-am zis „ok, îți plătesc școala, îți plătesc cazarea și îți dau 1.000 de euro pe lună să mănânci, să faci ce vrei tu.” O mie de euro, 4 ani de zile.
– O sumă cu care zici că nu te descurci prea bine acolo.
– În Barcelona, cu 1.000 de euro pe lună e greu.
– Și ce a făcut?
-A trăit cu 1.000 de euro pe lună. Se ducea cu mașina dimineața la facultate și n-o lua pe autostradă, unde plătea 4 euro, o lua pe munte, unde nu era taxă.
– Deci a trăit cu anumite constrângeri ca să nu se simtă în puf.
– O mie de euro pe lună. Adică vreo 30 de euro pe zi. Vrei mai mult, muncește pentru mai mult. Banii nu pot să fie la liber, așa. Că banii sunt greu de făcut. O mie de euro, niciun leu în plus. Ei trebuie să realizeze care e valoarea banului. Banii se fac greu și-atunci când îi faci trebuie să ții de ei. Dacă sunt fără limită, nu le știi valoarea. Ei trebuie să știe ce înseamnă un euro. Și nu știi decât atunci când ți-i gestionezi singur. Nico, de exemplu, are 500 de euro pe lună de la club. Jucătorii care au făcut 16 ani semnează pe un salariu de 500 de euro. Cu asta a trăit. Mănâncă la club, îi plătesc eu cazarea, în rest – 500 de euro pe lună. Are 8.000 de lei în cont strânși. Vrei mai mult? Joacă la echipa mare și schimbăm contractul.
– Interesant, va ajunge să-și negocieze contractul cu tine, cu propriul tată.
– Păi acum urmează să negocieze cu mine. Bine, e cam la impuse, o să-i spun „ăsta e contractul, semnează-l”, că eu știu care e valoarea pe care trebuie să semneze