duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Europa, sub o cupolă de foc: Aerul este irespirabil, pericolul de incendii este uriaș

Europa se sufocă pe măsură ce valul de caniculă se extinde. Temperaturile extreme în creștere au cuprins mai multe zone din Europa, care abia își revenise după ultimul val de căldură.

Temperaturile vor atinge noi maxime joi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat spectacolele tradiționale de artificii de Ziua Națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și de mai lungă durată din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grad Celsius de la începutul erei industriale, scrie BBC care face o radiografie a situației meteorologice din Europa, în aceste zile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Canicula care afectează Spania este neobișnuită, deoarece acoperă aproape întreaga țară. Temperaturi ridicate sunt adesea înregistrate în lunile de vară, în special în zonele sudice și centrale ale țării. În Andaluzia sau Castilia-La Mancha s-au înregistrat temperaturi de 40 de grade Celsius până acum în această săptămână. Deși până acum nordul Spaniei fusese ocolit de temperaturile extreme, acum regiunea este și ea afectată, fiind emise alerte cod roșu, deoarece sunt așteptate maxime de până la 42 de grade Celsius.

Alte 13 regiuni sunt sub alertă meteo portocalie sau galbenă, scrie digi24.ro

Meteorologii prognozează că temperaturile vor continua să crească în multe zone în următoarele două zile. În Zaragoza se va ajunge la 42 de grade, în timp ce în Badajoz, în sud-vest, s-ar putea înregistra până la 47 de grade, joi. Aerul este irespirabil în multe zone din nord din cauza căldurii. Acest lucru se adaugă la preocupările de sănătate existente cauzate de vremea călduroasă.

Se așteaptă ca valul de caniculă să continue în weekend, ceea ce ar putea doborî recorduri în ceea ce privește durata unei astfel de perioade.

80% din Portugalia continentală este expusă unui risc „excepțional” de incendiu, potrivit institutului național de meteorologie IPMA. Țara este până vineri în „starea de alertă” din acest punct de vedere, ceea ce a dus la mobilizarea autorităților locale, regionale și naționale, a poliției și echipajelor de intervenție, fiind suplimentate fondurile pentru astfel de acțiuni.

Marți, 849 de pompieri au intervenit la 30 de incendii. Incendiile majore care au izbucnit în weekend au fost acum stinse sau aduse sub control, dar mii de hectare de pădure au fost arse.

Condițiile s-ar putea însă înrăutăți treptat de acum până joi, pe măsură ce temperaturile cresc și vânturile se vor intensifica noaptea în unele zone. Meteorologii prognozează temperaturi maxime de până la 47 grade Celsius în zilele următoare.

Turismul este deja afectat, chiar și în zone încă neafectate de incendii.

În populara destinație turistică Sintra, lângă Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise de autorități.

Există, de asemenea, temeri că un renumit festival de muzică care ar urma să se desfășoare de joi până sâmbătă lângă plaja din Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, și o paradă de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui să fie anulate.

Temperaturile din Franța vor ajunge la 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vest, iar valul de căldură este estimat să dureze între opt și 10 zile, potrivit Météo France.

Deși nu se prevede că vor fi doborâte recorduri de temperatură ca în alte țări europene, există îngrijorări cu privire la posibilele consecințe.

23 de regiuni sunt sub avertizare cod galben sau sunt vizate de alerte meteo de cod portocaliu, care ar putea intra în vigoare de miercuri.

Premierul Elisabeth Borne le-a cerut miniștrilor să ia măsuri pentru a reduce riscurile pentru sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile.

Un plan de sănătate a fost, de asemenea, lansat de guvern în toate zonele aflate în alertă. Între timp, evenimentele de Ziua Națională, de joi, se vor desfășura fără focuri de artificii din cauza riscurilor de incendiu.

Pompierii se luptau marţi seară cu mai multe incendii de pădure pe coasta sud-vestică a Franţei, după ce vremea secetoasă şi caniculară a creat condiţii ideale pentru extinderea acestora. Prefectura din Bordeaux a transmis că 120 de pompieri şi patru avioane-cisternă au fost mobilizate în zonă. De asemenea, alte departamente au trimis pompieri. Se pare că aproximativ 450 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări în zonele Landiras şi Teste-de-Buch. Coloana de fum produsă de flăcări a putut fi văzută din Bordeaux, a indicat France Info, relatând, de asemenea, că mai multe districte au fost evacuate.

Serviciul meteorologic francez a emis o avertizare de caniculă, în regiune fiind aşteptate miercuri temperaturi de 37 de grade Celsius.

Deși este prea devreme pentru a face comparații cu canicula din 2003, în care se estimează că au murit 15.000 de oameni, Franța este totuși într-o stare de alertă.

Nici Marea Britanie nu scapă de caniculă. În unele zone din sudul și estul Angliei, au fost emise alerte de căldură, iar temperaturile sunt în creștere.

Meteorologii britanici au declarat că marți a fost cea mai călduroasă zi din an, de până acum.

Cauza o reprezintă schimbările climatice pentru că este mult mai cald decât era acum zece ani, spun oamenii.

Politica