sâmbătă, septembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova caută servicii de intervenții în caz de inundații

Primăria Craiova vrea să achiziționeze servicii de intervenții la inundații. Pentru aceste beneficii, autoritățile locale sunt dispuse să plătească suma de 70.573 de lei. Decizia vine în urma ultimelor incidente din Bănie, atunci când ploaia și vântul au distrus mai multe mașini, acoperișuri ale blocurilor și chiar străzi.

Pentru a preîntâmpina evenimente nedorite cauzate de fenomenele meteorologice neprevăzute (ploi abundente, topiri excesive ale zăpezii, etc) și ținând cont că în municipiul Craiova există zone joase fără sistem de canalizare expuse inundațiilor este necesară achiziția de servicii pentru intervenție în caz de inundație. Prestarea acestor servicii trebuie să se facă în timp optim, folosind mijloace tehnice cu randament ridicat, deservite de personal calificat pentru îndepărtarea rapidă a efectelor inundațiilor”, se specifică în caietul de sarcini.

Mai exact, Primăria Craiova vrea să aibă la dispoziție, în caz de inundații, între 3 și 10 motopompe, cu un debit de 50-100 metri cubi pe oră, cu câte doi oameni pe utilaj. Totodată, se cer între 3 și 10 autovidanje, cu câte două persoane pe utilaj. Autoritățile locale doresc și între minim două autospeciale tip Woma, autovehicule pentru transportarea motopompelor, dar și asigurarea unui vehicul pentru transportul personalului de intervenție rapidă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform caietului de sarcini, durata estimată a contractului va fi până la data de 31.12.2022. La utilaje, starea tehnică se va verifica zilnic. Toate intervențiile se vor desfășura doar pe domeniul public al municipiului Craiova.

O furtună puternică a paralizat, la începutul lunii iulie, întregul oraș. Străzile din Craiova au fost inundate, mașinile unor cetățeni au fost luate de apă, în timp ce alții le-au găsit zdrobite de copaci, în parcări. Au fost și oameni blocați în mașini, care au avut nevoie să fie salvați de pompieri. Inundații au fost și în locuințe, la mall, la spitalul județean, muzeul de Arta și la arhiva Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

După ce furtuna s-a oprit, autoritățile locale au ieșit pe teren, pentru a estima pagubele și pentru a găsi soluții. Lia Olguța Vasilescu, primarul orașului, s-a declarat surprinsă de traficul intens din timpul ploii puternice: „Au fost peste 60 de litri pe metrul pătat. Am avut șuvoaie pe multe străzi. Pe unele dintre ele a explodat conducta de sub asfalt și a explodat cu tot cu asfalt strada. Avem zeci de copaci căzuți și foarte multe acoperișuri luate de vânt. Situația complicată ne-a fost îngreunată și de traficul intens care a fost în Craiova, chiar și sâmbăta. Nu ne închipuim de unde atâtea mașini și de ce, pe o ploaie atât de puternică, cetățenii nu s-au retras către case. Sunt foarte multe mașini avariate, străzi, de copaci nu mai vorbesc”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Euronews România.

Atunci, în 24 de ore, pe numărul destinat apelurilor de urgență, 112, au fost primite un număr de peste 570 de apeluri care au semnalat producerea unor situații de urgență asociate manifestării fenomenelor meteo extreme.

Conform ISU Dolj, în urma furtunii au fost avariate un număr de peste 51 de autoturisme. De asemenea, pompierii au salvat 5 persoane care se aflau blocate în autoturisme pe străzile inundate și 2 persoane aflate într-o farmacie inundată. S-a intervenit pentru evacuarea apei care a pătruns în 11 clădiri aparținând unor instituții publice, operatori economici, precum și în 20 de gospodări, dar și de pe unele dintre străzile inundate.

Politica