Covidul bate din nou la ușă! Cresc cazurile în Craiova

Nica Alexandru
6 Min Read

După ridicarea restricțiilor care au fost impuse în timpul pandemiei de Covid, cei mai mulți dintre doljeni au început să uite teama trăită anii trecuți. Oamenii s-au relaxat, și-au reluat viețile și cei mai mulți au renunțat să se mai protejeze. Virusul însă nu a dispărut, iar acum pare să revină în forță.

Eliminarea completă a restricțiilor i-a făcut pe doljeni să se comporte ca și cum pandemia s-ar fi sfârșit definitiv. Acest lucru se întoarce împotriva noastră, iar cazurile încep din nou să crească.

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în doar două săptămâni a existat o creștere vizibilă a cazurilor de covid la nivelul județului. Dacă pe data de 18 iunie incidența în Dolj era de 0-11 cazuri la mia de locuitori, săptămâna trecută, conform datelor furnizate de reprezentanții DSP, incidența a ajuns la aproape 20 de cazuri la mie. De altfel, numărul cazurilor de Covid a crescut la nivelul întregii țări. 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în perioada 27 iunie – 3 iulie, un număr aproape dublu faţă de săptămâna precedentă.

Motivația ar fi, pe lângă lipsa totală de grijă a oamenilor, și faptul că a început perioada concediilor.
„Eu am avut Covid acum o lună. Credeam că nu mai există virusul, deși era evident că nu are unde să dispară. N-am făcut o formă gravă. M-am testat acasă, am iești pozitiv și m-am autoizolat 5 zile. Dar personal, cunosc oameni care au mai avut Covid în această perioadă și sunt convins că vor crește iar cazurile”, a spus un tânăr din Craiova.

La nivel mondial există mai multe țări, precum Franța sau Spania, unde se vehiculează că în curând se vor întoarce la restricții din cauza numărului de cazuri care crește. Unele surse spun că și România se va întoarce cu siguranță cel puțin la stare de alertă din toamnă.

Și în ceea ce privește vaccinarea, oamenii au lăsat-o baltă. La acest moment mai sunt foarte puțini craioveni care se mai vaccinează, majoritatea de vârsta a 3-a.

„Urmează să-mi fac a 3-a doză de vaccin. Știu că nu prea mai e pandemie, sau cel puțin așa se spune, dar am mai trecut prin asta de două ori și virusul s-a întors. Eu consider că e normal să mă vaccinez în continuare, virusul nu a trecut. Știu și că oamenii au cam renunțat și la a avea grijă, la a fi responsabili sau a se vaccina. O vor face din nou”, a spus un craiovean de 55 de ani.
Nimeni nu poate ști cu exactitate câți pozitivi de covid sunt la momentul actual în Craiova sau la nivelul județului. Ca de fiecare dată, nu toată lumea se testează în caz de simptome, iar cei care se testează și sunt pozitivi nu anunță mereu autoritățile. Unele surse spun că în ultimul timp au mai existat mici focare în oraș, inclusiv de curând când mai mulți tineri care au participat la o petrecere privată s-au trezit la scurt timp după eveniment pozitivi cu toții.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare Covid.

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital. (…) Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a spus ministrul.

Distribuie acest articol