Un mare incendiu de vegetaţie a scăpat de sub control în Schimatari, la nord de Atena, luni, iar autorităţile au fost nevoite să dispună evacuarea unui oraş de coastă din apropiere ca măsură de precauţie.
Pompierii români care au fost pre-poziționați de pe 2 iunie în Grecia participă, luni după amiază, alături de salvatorii eleni, la stingerea incendiului.
Oficialii i-au îndemnat pe locuitori să părăsească oraşul Dilesi şi au oprit un serviciu de tren local, deoarece peste 100 de pompieri, sprijiniţi de patru avioane şi două elicoptere, s-au luptat cu incendiul.
„28 de pompieri români, 3 maşini de stingere incendii de pădure şi 1 cisternă de mare capacitate intervin pentru localizarea şi lichidarea incendiului care afectează o suprafaţă considerabilă de vegetaţie uscată”, informează, luni după amiază, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit News.ro.
Autospeciala pompierilor români poate transporta 30.000 litri apă şi este utilă în zonele unde nu există surse suplimentare de alimentare.
Intervenţia modulului are loc la solicitarea ofiţerului elen, delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.
Primul contingent de pompieri români, format din 28 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a plecat, săptămâna trecută, joi, spre Grecia, unde participă la un program pilot de pre-poziţionare, în vederea stingerii incendiilor de pădure, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc. Contingentul este condus de prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor (ISU Bihor), colonel Csilik Alexandru Adrian, aflat în cea de-a doua misiune de conducere a operaţiunilor desfăşurate de pompierii români în Grecia.
Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, când alţi 28 de pompieri îi vor înlocui pe cei aflaţi în Grecia.
Anul trecut, incendiile de vegetaţie au devastat aproximativ 300.000 de acri de pădure şi tufăriş, în vreme ce Grecia a suferit cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.
Foto: arhivă