Criza pe care o anticipează producătorii de medicamente din România este provocată, în special, de creșterea costurilor pentru procesul de ambalare, dar și de timpii de livrare pentru consumabilele folosite în procesul de ambalare, care au ajuns la peste un an, în unele cazuri, de la două-trei luni înainte.
„Produsele devin nerentabile”, spun specialiștii contactați de Libertatea despre antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei.
Cea mai mare parte din consumabilele necesare în procesul de ambalare a acestor medicamente – fiole, carton, aluminiu sau plastic – este adusă din China, iar costurile și termenii de livrare au crescut.
„Nu vreau să fiu pesimist, dar perioadele care urmează vor fi mai dificile și va trebui să găsim un mecanism de reglare a prețurilor, să creștem numărul de autorizații de punere pe piață. Ne trebuie mecanisme de reglare și avizare a prețurilor mult mai permisive decât ce se întâmplă acum, fiindcă lucrăm cu mecanisme de reglare a pieței vechi de 20 de ani”, a spus Ioan Nani, directorul companiei Antibiotice SA din Iași.
Deși Agenția Națională a Medicamentului precizează că nu există o absență a antibioticelor sub formă de pastile din farmacii, aceștia spun că sunt cantități mici în depozitele din România.
Contactați de Libertatea, președinții Colegiului Farmaciștilor din mai multe județe din țară au precizat că nu au cazuri de discontinuitate majoră, dar că unele medicamente se găsesc mai greu în anumite situații. „Antibioticul nu are un ritm de consum identic în toate perioadele anului. Perioada aceasta de vară cred că ar trebuie să fie cu cel mai limitat consum. Stăm cel mai bine din tot anul la numărul de infecții respiratorii; dacă nu consumăm mai puține antibiotice acum, atunci când? Poate producătorii și importatorii nu au estimat un consum exagerat în această perioadă, dar unele lucruri se reglează”, a declarat Gabriela Tătărîngă, președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași, pentru Libertatea.