Căldura din ultimele zile, dar mai ales cea care urmează, aduce pe străzile orașului mii de pălării și șepci, dar și „efecte speciale”, precum uruitul ventilatoarelor de la mașinile al căror aer condiționat abia mai face față.
Craiova, la orele 15:00, în miez de zi. Străzile orașului sunt pline ochi de mașini care formează cozi aproape imobile. Ventilatoarele autoturismelor fac un zgomot atât de puternic încât, dacă închizi ochii, poți avea impresia că ești pe pista unui aeroport, unde zeci de avioane sunt gata să decoleze. Problema apare atunci când deschizi ochi, momentul fiind unul periculos și amețitor dată fiind căldura de afară.
Nu toată lumea este în mașină, ferită de căldură, la aer condiționat. Mulți craioveni împânzesc stațiile de autobuz, așteptând în cozi care sfidează încă existentul Covid, așteptând, dacă nu strop de aer rece, măcar un loc pe scaun.
„Acum am terminat serviciul și așteptăm și noi următorul autobuz, să putem merge acasă. După 8 ore de muncă, cel puțin, vă dați seama cât de mult ne dorim îmbulzeala din autobuz. Dar e varianta cea mai ieftină, chiar dacă deloc confortabilă”, a spus o craioveancă de 46 de ani.
Unii dintre cei care stau și așteaptă autobuzele o fac pentru că nu au mașini. Alții, deopotrivă, preferă să meargă cu autobuzul, date fiind scumpirile de carburant din ultima vreme. Dar, există și craioveni care aleg mijloacele de transport în comun, doar pentru a evita expunerea la soare. Nu și la căldură!
„Merg cu autobuzul pentru că acum este soarele prea puternic. Și în autobuz este la fel de cald, dar măcar nu ne bate soarele în cap. Unele autobuze au AC, altele nu, șoferii spun că deschid prea des ușile și așa mai departe. Toate peste toate, deși e la fel de cald ca afară, sau poate mai cald, scap de soare, până acasă”, a pus la rândul lui un craiovean.
Bătrâni în soare, în amiaza mare!
În afară de craiovenii care folosesc mijloacele în comun în zilele toride de vară, pe străzi se remarcă și oameni bătrâni care par de-a dreptul extenuați de căldură. Prima impresie este cea că respectivul om greșește fiind la ora de vârf, pe caniculă pe stradă. Doar că mulți dintre aceștia nu au alte variante pentru a ajunge la distinațiile necesare, cum ar fi medici, farmacii sau chiar magazine.
„Abia dacă vă pot răspunde. Am plecat din Craiovița pe jos, pentru a merge la medicul de familie. Merg pe jos pentru că așa sunt învățată și nu vreau să schimb 3 autobuze. Știu că e foarte periculos, având diverse probleme de sănătate, să merg la orele astea pe stradă, la vârsta mea. Dar vine cineva să-mi aducă rețeta acasă? Nu vine. Mă mulțumesc că-mi dă cineva rețeta”, a spus o bătrână de 72 de ani din Craiova.
În raport cu vremea caniculară din perioada actuală, reprezentanții DSP au venit la rândul lor cu recomandări pentru populație, în privința evitării problemelor pe care căldura le poate cauza.
„Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă; Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.); Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe: Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă; Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă; Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale; Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie”, au spus reprezentanții DSP.
Craiova, ca de altfel întreg județul Dolj, se află sub cod galben de caniculă până pe 1 iulie inclusiv. Primăria Craiova a pregătit mai multe puncte de prim-ajutor pentru cei care au de suferit din cauza căldurii. Oamenii pot găsi acolo apă potabilă și spații cu aer condiționat. Nici personalul medical nu va lipsi din punctele de prim ajutor, în cazul unui cod roșu de caniculă.
Acestea se regăsesc în următoarele zone: Craiovița Nouă (Bulevardul Oltenia Bl. 65A1 – parter) – sediul Direcției de Impozite și Taxe; Lăpuș (Calea București, nr. 137, Bl. T6, parter) – sediul Direcției de Asistență Socială; Piața Centrală – parcare; Centrul Multifuncțional, str. Târgului nr. 26 – sediul Primăriei Craiova; Palatul Administrativ, Calea Unirii nr. 19 – Prefectura Dolj.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cod galben de caniculă în Dolj pentru 29 și 30 iunie, respectiv 1 iulie.