Atenție la risipă! Măsurile pe care le pot lua românii pentru a face economie la energie

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

Companiile franceze din domeniul energiei cer consumatorilor și firmelor să-și scadă consumul, în contextul reducerii de către Rusia a livrărilor de gaze către Europa.

Înlocuirea becurilor clasice cu unele LED, mai eficiente, schimbarea centralelor vechi de apartament și înlocuirea electrocasnicelor cu unele mai economice sunt principalele măsuri pe care le pot lua românii pentru a-și reduce consumul de energie și gaze. La acestea ar trebui să se adauge măsurile statului, precum semaforizare inteligentă în marile orașe, pentru reducerea ambuteiajelor, terminarea mai rapidă a lucrărilor de infrastructură și trecerea unei părți mai mari din trafic pe calea ferată, arată experții.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune că statul ar trebui să facă un program de optimizare a consumului fără scăderea confortului. În final, acesta ar avea beneficii atât în facturi, cât și la securitatea aprovizionării și la scăderea amprentei de dioxid de carbon. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Mai bine îți dau jumătate de bani ție, cetățean, ca să treci la becuri LED sau să îți schimbi centrala veche, ineficientă. Noi nu avem un sector rezidențial la nivelul de performanță energetică al celor din Vest. La ei s-au luat deja multe măsuri. Au înlocuit LED-uri, centrale, instalații termice și sanitare, electrocasnice”, a declarat Nicolescu, potrivit libertatea.ro

Conform acestuia, în sectorul rezidențial, potențialul de optimizare poate fi chiar de 40-50% din consumul total al unei gospodării.  În acest moment, statul compensează facturile la energie ale populației și firmelor până în aprilie 2023.

Pe lângă investițiile în echipamente moderne, contează și modul în care le folosim.

„Contează să fii atent la risipă. Eu nu sunt de acord cu reducerea confortului. Nu lăsați electronicele pornite în ideea că intră în stand by. Că te costă. Costă atât energia și costă și în starea echipamentului”, spune fostul ministru.

Potrivit grupul energetic E.ON, care citează date Eurostat, consumul final de energie din UE în gospodării este acoperit de gaze naturale (31,7%) și electricitate (24,8%). Principala utilizare a energiei este pentru încălzirea locuințelor (62,8%), urmată de încălzirea apei (15,1%).

Sfaturi practice pentru scăderea consumului de energie electrică:

  • Utilizați becuri LED. „Presupunând că luminile sunt aprinse în medie patru ore pe zi, înlocuirea a doar patru becuri incandescente de 60 W cu echivalentele lor LED ar economisi aproximativ 300 kWh de energie electrică anual”, arată experții E.ON.
  • Alegeți puterea becurilor în funcție de nivelul de lumină necesar;
  • Folosiți cât mai multă lumină naturală;
  • Utilizați iluminatul local. Pentru citit poate fi folosită o lampă de birou, nu o lustră cu cinci becuri de 100 W, consideră experții E.ON.
  • Amplasați frigiderul, lada frigorifică și alte aparate de răcit la distanță de sursele de căldură. De asemenea, de evitat amplasarea acestora în razele soarelui.
  • Deconectați aparatele lăsate în stand-by. Acestea consumă chiar și când nu sunt folosite;
  • Scoateți din priză încărcătoarele, chiar dacă nu alimentează niciun mobil.

    Pentru reducerea consumului de gaze:
  • Izolați îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanșare autoadezive (tip purfix)
  • Reglați temperatura. Orice grad peste 19 grade Celsius înseamnă o creștere a consumului cu 8%
  • Deschideți larg ferestrele pentru perioade scurte, în loc să lăsați geamurile întredeschise Izolați conductele de agent termic, mai ales în cazul celor care trec prin spații precum garaj, subsol, hol, magazii
  • Asigurați-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele
  • Setați centrala termică la o temperatură mai mică, astfel încât apa caldă să nu fie nevoie să fie amestecată cu apă rece
  • Folosiți termostat de ambianță
  • Montați robinete cu cap termostat la calorifere
  • Asigurați-vă că aparatele consumatoare de gaz funcționează optim, prin chemarea unui expert autorizat care să verifice arzătoarele, filtrele etc.

Pentru termen mediu și lung:

  • Folosiți o izolație superioară din punct de vedere calitativ
  • Înlocuiți centralele vechi
  • Înlocuiți electronicele și electrocasnicele cu unele mai eficiente energetic
  • Panourile solare sunt o soluție pentru cei care au casă. Acestea pot reduce factura cu 90%. Un sistem de 3 kW produce în medie 3.500 kWh anual, cât să acopere un consum lunar de 300 kWh
  • Pompele de căldură sunt de cinci ori mai eficiente decât o centrală termică și se poate face o economie și la achiziția aparatului de aer condiționat, conform grupului german.

Aerul condiționat nu trebuie pornit non-stop vara sau ținut la temperaturi foarte joase precum 15 grade, iar iarna centrala termică nu trebuie setată la temperaturi mari, cum ar fi cele de 25 de grade. De exemplu, departamentul Energiei din Filipine recomandă utilizatorilor de aparate de aer condiționat să le seteze la 25 de grade și să acopere ferestrele cu draperii.

Producătorul de centrale termice Ariston spune temperatura optimă iarna este între 18 și 22 de grade.
„Cei din Vest nu prea mai au ce optimiza. La ei reducerea consumului e și un fel de solidaritate cu Ucraina și un mesaj împotriva barbariilor lui Putin”, subliniază Răzvan Nicolescu. Temperatura medie din dormitoarele românilor a fost de 22,2 grade, potrivit unui calcul făcut în ianuarie de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, citat de StirileProTV.ro. În Cehia, Suedia și Italia, temperatura din case este de 19 grade, iar în Germania și Marea Britanie, temperatura medie iarna este de 18 grade.

Share This Article