luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

La scăldat! Ce pericole ascund apele Doljului

Temperaturile din ce în ce mai crescute, îi fac pe mulți doljeni să aleagă unul dintre cele mai mari pericole specifice sezonului cald. Scăldatul în locuri neamenajate sau în apele Jiului și Dunării au făcut și continuă să facă victime anual.

Odată cu venirea verii, piscinele și ștrandurile devin neîncăpătoare. Fie din motive financiare, fie legate de distanță sau comoditate, mulți doljeni aleg să meargă la scăldat în diverse zone, extrem de periculoase și neamenajate. Fie că vorbim despre lacuri de agrement, bălți, canale de irigație sau marile râuri din Dolj, toate ascund pericole iminente. Jiul și Dunărea fac anual victime, mai ales în rândul tinerilor care aleg, plini de curaj, să înoate în locuri de unde unii dintre ei nu reușesc să mai iasă.
Acest lucru se întâmplă în special în satele și comunele doljene așezate de-a lungul râurilor.
Din acest motiv, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj le recomandă celor care vor să se scalde să evite aceste locuri periculoase și să aleagă spații precum piscinele sau ștrandurile, menționând că, în tot județul, nu există niciun loc amenajat pentru scăldat.
„Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere”, transmit reprezentanții DSP Dolj.

Nu doar înecul reprezintă un pericol, la scăldat

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși cel mai mare pericol îl reprezintă înecul, acesta nu este singurul risc pe care care oamenii și-l asumă atunci când merg la scăldat în locuri neamenajate.
Apele ascund și agenți patogeni, care aduc și riscuri de îmbolnăvire. În popor, teama cea mai mare o reprezintă ciuperca cunoscută sub numele de râie. Aceasta nu este singura boală pe care pasionații de scăldat o pot contacta din ape.
Reprezentanții DSP au amintit câteva dintre riscurile de îmbolnăvire la care oamenii se supun prin scăldat în zone neamenajate.
„Leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor); meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit și dureros la mişcare, convulsii și tulburări ale stării de conştienţă); boli de piele – micoze, eczeme; boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie; afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite; înţepături de căpuşe – Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică”, au transmis reprezentanții DSP, care au recomandat cetăţenilor să evite scăldatul în locuri neamenajate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa.

Politica