luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cum să-ți vopsești părul cu henna, mușețel sau alte plante!

O mare varietate de plante si ierburi au fost folosite inca din antichitate pentru a nuanta parul si au ramas populare pana in ziua de azi. Vopselele naturale ofera o culoare semipermanenta si rezultatele care pot fi obtinute cu acestea pot varia.

Nuanta finala obtinuta depinde de ingredientele crude combinate cu nuanta naturala a parului si cat de poros este firul de par pentru a permite absorbtia culorii. Multi haistilisti amesteca propriile vopsele vegetale folosind o gama larga de ingrediente.

Se recomanda ca vopsirea parului cu henna sa se faca numai pe un par natural (nevopsit niciodata) sau pe  parul tratat deja cu henna, altfel riscam sa avem parul patat sau cu nuante de portocaliu si poate nu ne dorim acest lucru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce trebuie sa stim inainte de a incepe nuantarea parului cu henna?

-Nu folosi henna combinata (care are saruri adaugate) deorece poate cauza anumite probleme de durata a nuantei.

-Parul vopsit cu henna trebuie protejat de actiunea puternica a soarelui si se recomanda clatirea imediata dupa baia in mare sau la piscina pentru a indeparta sarea si respectiv clorul.

-Daca aveti nuanta naturala a parului blonda, spre gri sau a fost vopsit cu vopsea cu substante chimice, nu se recomanda sa apelati la vopsirea cu henna. Henna nu va deschide culoarea si aplicata pe parul blond sau pe parul care este cu 20 de procente gri, alb, nuantat, decolorat sau deschis la culoare va avea ca rezultat o nuanta de portocaliu.

-Balsamurile si sampoanele cu henna nu se recomanda sa se aplice pe parul blond, gri sau care a fost tratat chimic.

-Ingrijirea parului vopsit cu henna trebuie sa se faca tot cu un sampon special cu henna.

Trucuri de stiut si aplicat atunci cand ne vopsim parul cu henna

Hena aplicata parului parului saten sau negru conduce spre un roscat stralucitor. Tonurile de aramiu reprezinta unul din cele mai eficiente rezultate cand se aplica vopseau henna pe parul saten natural. Totusi, nuantele de roscat sunt predispuse spre decolorare, de aceea trebuie sa nu uitam sa ne protejam parul de razele soarelui iar pentru mentinerea culorii sa folosim sampoane si balsamuri cu henna.

Vopselele naturale functioneaza pe acelasi principiu ca si cele chimice si anume prin patarea exteriorului firului de par. Henna se gaseste la magazinele naturiste sub forma de pudra pe care o amestecam cu apa pana obtinem o pasta care cu cat este lasata mai mult pe par cu atat culoarea obtinuta este mai intensa. De aceea, se recomanda sa testam pe cateva fire (eventual pe cele de pe peria zilnica) si sa retinem  timpul de actiune pana la aparitia nuantei pe care ne-o dorim. In felul acesta, timpul de actiune al vopselei cu henna poata sa fie de la 2 ore si pana la 24 de ore ( cand se lasa peste noapte ne aplicam si putin ulei pentru a mentine o pasta maleabila).

Nu numai durata de actiune a vopselei are importanta in obtinerea culorii dorite, cat si conditia parului pe care-l tratam afecteaza intensitatea nuantei finale. Varfurile unui par lung sunt usor mai deschise la culoare decat radacinile pentru ca sunt mai expuse actiunii nocive a soarelui care le decoloreaza. Intr-un final vom obtine o culoare mai inchisa la radacini si pe prima jumatate a lungimii parului iar pe cealalta jumatate spre varfuri vom avea o nuanta mai vibranta.

Culoarea dispare gradual, dar prin aplicari repetate vom realiza intensificarea nuantei prelungindu-i astfel si durata. Henna neutra poate fi folosita atunci cand dorim sa aducem un plus de stralucire si luciu parului nostru fara sa fim nevoite sa schimbam culoarea. Se amesteca henna cu apa pana la obtinerea unei paste groase iar pentru un plus de conditionare mai putem sa adaugam un galbenus si putin lapte pana obtinem o pasta care sa aiba consistenta potrivita (sa nu curga) si sa fie usor de aplicat. Se intinde pe par si se lasa sa actioneze timp de o ora, dupa care ne clatim( procedeul se mai poate repeta la doua sau trei luni).

Vopsirea naturala cu musetel

Avantajul decolorarii cu infuzie concentrata de musetel fata de decolorarile chimice este acela ca nu riscam sa obtinem nuante metalice sau galben” pui”. Este ideal pentru parul blond sau cu suvite blonde pana la saten deschis pe care-l deschide si foarte rar poate sa deschida o nuanta usor roscata. Pentru a obtine efectul dorit trebuie sa ne inarmam cu rabdare si sa fim perseverenti ( dupa cateva aplicari si o perioada buna de timp).

Dupa samponare, parul se clateste cu infuzie de musetel preparata astfel: 2 linguri de flori uscate de musetel sa adauga la 2 cani si jumatate de apa fiarta. Se fierbe 15 minute, se strecoara si se raceste inainte de folosire.

Pentru rezulate rapide se poate folosi o infuzie mai concentrata preparata in felul urmator: 1 cana de flori uscate de musetel adaugate la o cana de apa fiarta si infuzate 15 minute. Dupa racire, se strecoara si putem sa mai adaugam sucul de la o lamaie si 2 linguri de balsam hidratant. Se lasa sa actioneze un timp (pana se usuca), dupa care se samponeaza ca de obicei.

Alte plante folosite pentru nuantarea parului

Pentru a reda stralucire parului brun putem sa folosim solutii de clatire cu infuzie de salvie, cimbru, frunze de nuc sau infuzie de iedera.

Desi henna este cea mai folosita vopsea naturala, se mai pot realiza nuantari folosind infuzii din petale de galbenele, cuisoare, tulpina de rubarba si chiar frunze de ceai.

Politica