România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune, arată o analiză New York Times. Jurnaliștii vorbesc despre centrala nucleară de la Cernavodă, dar și despre zăcămintele de gaze din Marea Neagră.
Potrivit jurnaliștilor americani, complexul nuclear de la Cernavodă a fost conceput în timpul regimului Ceaușescu. Acesta a vrut să izoleze România de influența Uniunii Sovietice, generându-și propria sa electricitate. La peste 30 de ani de la căderea regimului, România beneficiază această gândire.
Cele două reactoare furnizează foarte ieftin aproximativ 20 la sută din energia electrică a României, mai scriu ei.
Complexul nuclear e deținut de Nuclearelectrica, companie controlată de stat, care plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare în cursul acestui deceniu, potrivit oficialilor români.
New York Times avertizează însă: „Activitatea în România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte țări occidentale. Guvernul are reputația de a întâmpina investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure”.
Sistemul de impozitare din România e considerat cel mai dur din Europa, scrie autorul articolului, care vine cu exemplul Exxon Mobil. Luna trecută, compania și-a vândut pachetul de 50 la sută din proiectul Neptun Deep, prezentat drept cel mai mare zăcământ nou de gaze naturale din Uniunea Europeană.
În 2020, încurajată de administrația Trump, România a întrerupt negocierile cu China și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin nuclear, potrivit New York Times. Pentru o țară ca România, cu o forță de muncă ieftinî și bine pregătită, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export, spun experții cu care au vorbit jurnaliștii americani.
Articolul New York Times include și o percepție deloc flatantă pentru țara noastră: „În afara eleganței șterse a unor cartiere din București, România e o țară relativ săracă – veniturile o plasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană”, scrie digi24.ro
Foto: Wikimedia Commons