Efectele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia se agravează și afectează deja 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume, a avertizat miercuri șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a prezentat un al doilea raport al organizaţiei cu privire la repercusiunile internaționale ale conflictului armat, informează The Moscow Times și Agerpres, care preia AFP.
„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează”, a declarat secretarul general al ONU.
”Pentru oamenii din întreaga lume, războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie, lăsând în urma sa haosul social şi economic”, a mai spus Antonio Guterres.
Acesta a mai afirmat că dacă criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, atunci „lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”.
„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a punctat Antonio Guterres, evocând negocierile în curs asupra unui „acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti”.
„Acest acord este esenţial pentru sute de milioane de persoane în ţările emergente, inclusiv în Africa subsahariană”, a precizat secretarul general al Naţiunilor Unite.
Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, realizat sub conducerea Rebecăi Grynspan, conegociatoare a ONU a acordului evocat de Antonio Guterres, „94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei” – finanţe, alimentaţie şi energie – și sunt „incapabile să-i facă faţă”.
Raportul precizează că „războiul ar putea duce la creşterea numărului persoanelor în situaţie de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârşitul anului” în curs.
„Până la 58 de milioane de africani în plus ar putea ajunge în sărăcie în acest an”, indică raportul, potrivit căruia extrema sărăcie în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord „ar putea afecta încă 2,8 milioane de persoane în 2022″.
În Asia de Sud, „500 de milioane de persoane sunt expuse grav dimensiunilor alimentară şi financiară, o situaţie agravată de puternice valurile de căldură care afectează culturile din zonă”, mai scrie în documentul ONU prezentat miercuri.
Foto: pixabay