Unul dintre primele gânduri ale unui adolescent care împlinește 18 ani este „vreau mașină”. Lucru total normal pentru era în care trăim. De la cei tineri, proaspeți șoferi și până la cei vârstnici, craiovenii împânzesc de la an la an infrastructura slabă din oraș cu mașini personale. Marea majoritate a vehiculelor rămân cele achiziționate second-hand.
La nivelul județului Dolj există la acest moment aproximativ 300 mii de autoturisme înmatriculate. Mult peste jumătate dintre acestea sunt concentrate în Municipiul Craiova. Există un moment cheie în creșterea de mașini, în special second-hand, la nivelul județului. Acesta este anul 2017.
„La acest moment, parcul auto din județ a atins un prag de 300 mii de vehicule înmatriculate. Este un număr foarte mare. Din total, aproximativ 66% sunt concentrare în Municipiul Craiova. S-a ajuns la această cifră destul de repede, având în vedere ca în urmă cu aproximativ 10 ani erau undeva la jumătate. Cea mai mare creștere s-a înregistrat după anul 2017. Motivul este scoaterea taxei de poluare. Sau de mediu, cum îi spuneam noi. Practic numărul de vehicule înmatriculate după anul cheie, 2017, s-a dublat”, a declarat Maria Vasile, Comisar Șef în cadrul Biroului de Înmatriculări Dolj.
Nu doar faptul că a crescut considerabil numărul total de autoturisme înmatriculate atât în România, cât și la nivelul județului este de remarcat. Diferența procentuală dintre autoturismele noi înmatriculate anual și cele uzate este covârșitoare.
„În ceea ce privește vehiculele înmatriculate pentru prima data în România, acestea se împart în două categorii. Vehicule noi și vehicule second-hand. Au existat și încă sunt programe care ar trebui să reînnoiască parcul auto. Acest lucru nu s-a întâmplat conform așteptărilor. Cu toate acestea, Programul Rabla funcționează. Dacă într-o zi normală din altă perioadă a anului aveam 20 – 30 de radieri într-o zi, de când a începutul Programul avem și peste 100 zilnic. Dar nu este de ajuns încât să contrabalanseze intrarea în țară a vehiculelor uzate. La acest moment, doar 10% din totalul vehiculelor înmatriculate sunt noi. Celelalte sunt second-hand, indiferent că sunt aduse din afara țării, sau achiziționate din țară”, a mai spus Maria Vasile, Comisar Șef în cadrul Biroului de Înmatriculări Dolj.
Tehnologia evoluează iar era hibridului și electricului se apropie ușor și de județul nostru. La categoria acestor tipuri de autoturisme, numărul celor înmatriculate în județ este în creștere, cifra triplându-se chiar, de la an la an.
„S-a simțit o creștere a vehiculelor electrice și hibrid. S-au dublat și chiar triplat de la un an la altul. Avem la acest moment aproximativ 500 de autovehicule hibrid înmatriculate la nivelul județului. Și numărul autoturismelor electrice este în creștere, fiind un lucru îmbucurător”, a mai precizat Maria Vasile.
Doljenii vor nemțești
Comercianții de mașini second hand susțin că sunt mulțumiți de cererea de cumpărare la nivelul județului. Aceștia menționează că doljeni au și un buget anume și anumite criterii după care achiziționează mașini uzate.
„De ani de zile există unele criterii standard după care clienții își caută mașini. Mărcile germane sunt de departe în topul preferințelor craiovenilor. Apoi urmează cele japoneze sau coreene și cele franțuzești. În funcție de ceea ce se vinde știm și noi ce să aducem. Doljeni se împart în două categorii. Tinerii, care cumpără mașini bine întreținute estetic și cei trecuți de vârsta a doua, care le preferă pe cele econome. Dacă ar fi să facem o medie a bugetului pe care majoritatea craiovenilor îl investesc într-o mașină second hand, ar fi undeva între 5.000 și 8.000 de euro”, a spus un comerciant de autoturisme second-hand din Craiova.
Craiova continuă să fie un oraș extrem de aglomerat, iar în ciuda infrastructurii destul de învechite, dar și a locurilor de parcare deficitare, numărul mașinilor continuă să crească vizibil.