Fumatul de țigări este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, produsele din tutun cauzând în SUA peste 90% dintre decesele cauzate de această boală.
Majoritatea fumătorilor pe viață nu fac însă cancer, mister pe care oamenii de știință încearcă să-l rezolve de foarte mult timp. O nouă lucrare sugerează că genetica are un rol important de jucat.
Studiul s-a bazat pe datele colectate de la 14 persoane care nu au fumat niciodată și de la 19 persoane care fumau țigări în diferite cantități.
Mutațiile din plămânul uman cresc odată cu vârsta, deteriorarea ADN-ului este mai accentuată în rândul fumătorilor. Numărul e țigări fumate a fost legat de o creștere a ratei de mutație celulară, însă aproximativ 23 de ani de fumat un pachet pe zi, acest risc se stabilizează.
Rezultatele acestui studiu relevă că cei mai mari fumători nu au avut cea mai mare încărcătură de mutații, lucru care poate fi datorat unor sisteme foarte efciente de reparare a leziunilor din ADN sau de detoxifiere a fumului de țigară.
Descoperirile ar putea explica de ce 80 până la 90 la sută dintre fumătorii pe viață nu dezvoltă niciodată cancer pulmonar și de ce e unele persoane care nu fumează deloc dezvoltă tumori.
Sursă text: sciencealert.com