Craiova. Festivalul Internaţional „Alexandru Macedonski”, la Biblioteca Aman

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în zilele de 27 şi 28 mai 2022 cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski”, la care sunt invitaţi scriitori de prestigiu din ţară, Italia şi Franţa.

Manifestările culturale dedicate poetului omagiat se vor desfăşura la Consiliul Judeţean Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi la Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Comunicările ţinute de invitaţi la Simpozionul „Alexandru Macedonski – primul nostru poet european din secolul XIX”, dedicat vieţii şi operei macedonskiene, ce se va organiza la Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” pe data de 27 mai, vor fi publicate în volumul IV de exegeze al „Caietelor macedonskiene” ce urmează a fi editat în toamna acestui an.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alexandru Macedonski, primul clasic al literaturii noastre moderne, care a făcut posibilă sincronizarea poeziei româneşti cu cea europeană, în special cu poezia franceză, are puternice rădăcini olteneşti. Deși născut la București, în „mahalaoa Precupeții-Noi”, la 14 martie 1854, Macedonski avea să-și petreacă copilăria în ambianța conacelor boierești de la Pometești și Adâncata, din comuna doljeană Goieşti. Iar când nu se afla la moșiile familiei, viitorul poet locuia la Craiova, în casa bunicilor materni din „mahalaoa Sf. Ioan Sebastian” sau „a Cernăteștilor”, cum i se mai spunea, la marginea orașului vechi. De aici, din spatele Fântânii Jianului, pe actualul teren al Grădinii Botanice, copilul Macedonski pleca la „Lyceul/ Gimnasiul Mare din Craiova”, în fostul local al Liceului Carol I, unde a urmat studiile până în clasa a V-a. La Craiova scrie și primele lui poezii, începând cu anii de școală, continuând cu cei de dinaintea primei plecări în străinătate, orașul fiind cel de-al doilea cămin al viitorului poet. De locurile natale, scriitorul îşi va aminti cu nostalgie toată viaţa, scriind în repetate rânduri despre ele, atât poezie şi proză, cât şi reportaj, articole şi note în revista „Literatorul”, numindu-i pe olteni „patrioţii mei compatrioţi”, după cum demonstrează organizatorii în recentul volum „Oltenia lui Alexandru Macedonski”.

Share This Article