luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

CET 2. Două milioane de euro, pe an, pentru plămânii noștri

O parte dintre problemele poluării cauzate de CET 2 par să înceapă să se rezolve. La prima vedere, reprezentanții diverselor instituții care s-au întâlnit joi la sediul CET 2 au declarat că problema urmează să fie luată mai în serios decât până acum, chiar dacă acest lucru costă minim 2 milioane de euro pe an, bani „în beneficiul plămânilor noștri”.

Reprezentanți ai CET 2, senatori de Dolj, sau lideri de ONG s-au reunit joi, în urma demersurilor făcute de Asociația Craiova Noastră, pentru a discuta veșnica problemă a cenușii și a poluării de la termocentrala din Bariera Vâlcii. Activistul Octavian Berceanu a spus că din informațiile avute, sunt necesare aproape 2 milioane de euro pe an pentru a ține sub control cel puțin o parte a problemei. De asemenea, acesta s-a simțit siderat să afle că la CET 2 nu există senzori pentru particule, specificând că doar în țara noastră este posibil.

„Am înțeles că sunt necesare aproape 2 milioane de euro în fiecare an pentru a ține sub control scăpările necontrolate de particule și ceea ce se adună în zilele fără vânt și este apoi evacuat în zilele cu vânt către oraș. Adică două milioane de euro care sunt în beneficiul plămânilor noștri. Am discutat și despre soluții care ar reduce atât pierderile tehnologice dar ar crea și un avantaj vis a vis de praful care se ridică din această zonă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am rămas siderat când am înțeles că nu există senzori pentru particule aici și nu trebuia neapărat să le pună CEO ci statul Român, prin Agenția Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Este noaptea minții. Nu se întâmplă nicăieri în Europa așa ceva”, a spus activistul Octavian Berceanu.
Deputatul Cosmin Poteraș, aflat de asemenea la întrunire, a declarat că este foarte important ca și politicul să se folosească de resursele pe care le are în a rezolva problema, indiferent de instituția pe care o reprezintă fiecare.

„Am fost și am vizitat astăzi Termocentrala Craiova 2 pentru că e important să înțelegem direct de la sursă care sunt problemele. Am un mesaj către politicienii din zona noastră, inclusiv Primărie și Consiliul Județean. Deși instituțional nu au cu toții atribuții în această zonă. Cred că pe lautră politică fiecare dintre noi putem să exercităm puterea politică astfel încât să ducem lucrurile înainte și în această zonă”, a spus Cosmin Poteraș, senator de Dolj.

Cazier de Mediu. Sancțiuni pentru cine poluează

Parlamentarul Dragoș Popescu a vorbit despre un proiect care vizează un Cazier de Mediu. Acest cazier ar ține evidența sancțiunilor primite de agenții economici care dețin autorizații de mediu, care odată ce vor primi penalități vor avea activitatea sistată timp de 60 de zile.

„Referitor la proiectul privind Registrul Național Electronic de Mediu și Cazierul de Mediu este compus din 2 etape. Întâi trebuiesc incluse toate autorizațiile și actele de reglementare emise de statul Român pentru a putea ști în orice moment ce societate este autorizată să emită și ce anume, în atmosferă, în apă etc. În general orice act de reglementare, pentru că orice act de reglementare înseamnă permisiune de a polua pentru. Aceste lucruri trebuie să fie publice. Momentan sunt publice doar la cerere, iar ele trebuie afișate pe un site. Cazierul este un extras din acest registru și ține o evidență a fiecărei sancțiuni primite de un agent economic care deține o autorizație de mediu sau un act de reglementare. Atunci când se vor strânge un număr de puncte de penalitate, activitatea ar putea fi suspendată timp de 60 de zile timp în care nu ar mai beneficia de alocări de fonduri de la stat”, a spus Dragoș Popescu.

Directorul CET 2 Șimnic, Dan Vasile, a asigurat că de la jumătatea lunii iulie condițiile de mediu la coșul de fum vor fi îndeplinite. Acesta a explicat și dificultatea de a opri ridicarea în aer a milioanelor de tone de cenușă.

„În acest moment avem lucrări de mentenanță la blocul energetic numărul 2 care va sta aproximativ 2 luni. Tot acolo realizăm și ultima investiție de conformare la nivel de emisii la coșul de fum. Undeva pe la mijlocul lunii iulie din punct de vedere al emisiilor la coșul de fum, condițiile de mediu vor fi îndeplinite. E adevărat, se întâmplă pe pulberi să apară momente în care este neplăcut în special în perioadele cu vânt puternic. Avem lucrări de etanșări, revizii, dar acestea pentru noi constituie cea mai mare problemă. Din această vară termocentrala este într-un proces de reorganizare și va deveni o societate independentă și vom aloca în continuare resurse pentru aceste lucrări de mentenanță. Pentru depozitul de cenușă pe unul dintre cele 3 compartimente am depus pământ vegetal și spulberările s-au mai atenuat, pe cel de-al doilea facem o umectare a zonei iar acum este în stadiu de proiectare lucrări de supraînălțare și a atenuare a cenușei. Acolo sunt milioane de tone de cenușă”, a spus Dan Vasile, director CET 2 Șimnic.
Horațiu Buzatu, reprezentantul asociației Craiova Noastră, cea care a organizat și un protest în urmă cu 3 luni, a declarat că statul este dezinteresat de această problemă și că plimbă hârtiile dintr-o parte în cealaltă.

„În urmă cu 3 luni aici a fost un miting. Se strânseseră câteva sute de oameni din cartier. Așa s-a format ideea noastră, respectiv de a forța cumva instituțiile statului să aplice legile pe care tot ei le-au dat. S-a creat o petiție unde s-au trecut sursele de poluare, printre care și halda de steril de unde se ridică mereu nori de cenușă. Conform documentelor oficiale doar în 2018 a fost vorba de circa 1.600 de tone de oxizi de azot și circa 90 de tone de particule microscopice 10. Am constatat că statul denotă dezinteres față de aceste probleme, răspunsurile la petiția noastră au început să circule în același stil de a plimba hârtiile de la unii la alții”, a declarat Horațiu Buzatu, reprezentant al Asociației Craiova Noastră.

Tot joi, Asociația Craiova Noastră a organizat și Dezbaterea „Craiova sub Cenușă”, la care au participat: Horațiu Buzatu, Octavian Berceanu, Dumitru Dobrev, Cosmin Poteraș, Mureșan Claudiu, Dragoș Popescu, dar și reprezentanți ai Termocentralei și ai autorităților locale. Totodată, în cadrul dezbaterii au luat cuvântul medici și profesori.

Reamintim că Asociația Craiova Noastră a depus și o petiție, cu peste 1.500 de semnături de la oamenii afectați de cenușa de la Termo, la Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Garda Națională de Mediu și Agenţia pentru Protecţia Mediului, Prefectura Județului Dolj, Primăria Municipiului Craiova, Camera Deputaților și Senatul României. Petiția a ajuns și pe birourile Complexului Energetic Oltenia precum și către Termocentrala Craiova II.

„Sursele majore ale poluării sunt emisiile rezultate din procesul de ardere a cărbunelui evacuate zilnic pe coșuri, pierderile de praf de cărbune și reziduuri de ardere din instalații, ca urmare a faptului că majoritatea instalațiilor și echipamentelor sunt într-o stare avansată de uzură, multe dintre ele necesitând reparații și intervenții urgente. La acestea se mai adaugă și praful de cărbune care se ridică de pe cărbunele depozitat în incinta termocentralei precum și cenușa rezultată din arderea cărbunelui și care este depozitată într-o haldă de steril aflată în vecinătatea termocentralei”, a precizat Horațiu Buzatu la momentul emiterii petiției.

Politica