sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Alexandru Luchianov, câștigătorul Premiului de Excelență „Mihai Pătrașcu”, 2022

Inspectoratul Şcolar Județean Cluj şi Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) au organizat pregătirea lotului în vederea participării la Olimpiadele Internaționale de Informatică. Activitatea a avut loc la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, din Cluj-Napoca, în perioada 11-17 mai.

Au participat membrii lotului național de seniori, format din 30 de elevi, și membrii lotului de juniori, format din 20 de elevi. În urma a trei probe de baraj au fost stabilite echipele care vor reprezenta anul acesta România la Concursurile Internaționale de Informatică.

Pe primul loc la seniori s-a situat olimpicul Alexandru Luchianov, elev în clasa a XI-a de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, primind în cadrul unei festivități Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu”. Alexandru Luchianov a participat, de asemenea, la ediţiile din 2020 şi 2021 ale Olimpiadei Internaţionale, organizate online de Singapore, obţinând o medalie de aur şi una de argint.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu” a fost inițiat în anul 2013 de către familia Pătrașcu în memoria fiului Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York), cercetător în Informatică și multiplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Informatică. Premiul este acordat anual elevului din lotul de seniori, care în urma probelor de baraj se situează pe primul loc.

Mihai Pătrașcu este una dintre personalităţile care au adus glorie României, fiind recunoscut, pe plan internaţional, ca un informatician de geniu. Rezultatele obţinute la olimpiadele  internaţionale de informatică (patru medalii de aur, trei medalii de argint)   i-au permis să fie admis la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.  A fost printre cei mai buni studenţi pe care i-a avut, de-a lungul timpului, celebra universitate americană. Ca urmare, a primit premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada (2005) și premiul pentru cea mai bună teză de doctorat (2008).  

A fost pasionat de a scrie algoritmi performanţi, iar unul dintre domeniile în care a excelat a fost cel al structurilor de date. A conferenţiat la numeroase universităţi sau institute de cercetare din întreaga lume și a fost referent ştiinţific la jurnale și conferinţe de prestigiu.

Ca fost olimpic internaţional s-a implicat profund în organizarea olimpiadelor de informatică, fiind membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică (2011-2014), preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009). În anul 2012, Mihai Pătrașcu a primit, pentru „revoluționarea domeniului de structuri de date”,  premiul Presburger al  Asociației  Europene de Informatică Teoretică.

A publicat peste 100 de articole în diferite reviste şi în volumele unor conferinţe internaţionale. Lucrările sale  s-au bucurat și continuă să se bucure de o apreciere deosebită în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, unele fiind premiate drept cele mai bune din cadrul unor manifestări ştiinţifice, precum  conferinţele ICALP (2005) și  FOCS (2008). Până azi, cercetători prestigioși din domeniul informaticii i-au citat lucrările lui Mihai  de 3941 ori. În anul 2016, a apărut în SUA, Encyclopedia of Algorithms (autorMing-Yang Kao, Northwestern University, Illinois) care  are  două  capitole  cu cercetările lui Mihai.

Decedat când nu împlinise nici 30 de ani, în data de 5 iunie 2012 la New York, unde era cercetător în informatică, Mihai Pătrașcu nu a fost uitat.

Politica