Localnici din Afumați, Bârca, Izvoare, Calafat și Desa au adus în cadrul evenimentului „Dolju-n Bucate”, cele mai bune bucate gătite cu iscusință în casele de la țară. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a organizat marți evenimentul al cărui cap de afiș a fost vinul, localnicii întrecându-se în cele mai bune și autentice soiuri produse pe tărâm doljean.
La eveniment au luat parte și reprezentanți ai facultăților de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova (UCV), precum și din partea Consiliului Județean Dolj.
Amelia Etegan, manager la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a vorbit despre proiect menționând că apreciază oameni care se implică în el, fiind un proiect bazat pe voluntariat.
„Tot ceea ce facem noi cu acest proiect este bazat pe voluntariat. Oamenii vin de plăcere în acest proiect, iar eu cred că este cel mai important să faci astfel de proiecte din pasiune, nu pentru că ești obligat. Acești oameni care vin și gătesc sunt voluntari. Nimeni nu-i plătește pe acești oameni”, a spus Amelia Etegan.
La eveniment au participat și cadre didactice ale Universității din Craiova care au vorbit despre tradițiile oltenești legate de vin, cât și despre soiurile existente în județul Dolj.
„Pâinea, vinul și sarea sunt elementele care stau la baza oricărei civilizații, creând o simbolistică aparte care ne deosebește pe noi de restul. Pâinea este legătura cu stabilitatea strămoșească, iar vinul este legat în general de libertate, de cucerirea unor noi culturi. Până și relațiile Imperiului Roman cu dacii, au avut în centru vinul”, a spus profesorul universitar Nicu Panea.
Totodată, Liviu Mărăcineanu, profesor al Facultății de Horticultură, a vorbit despre principalele soiuri de vinuri românești și totodată a ținut să clarifice enigma legată de zaibăr și autenticitatea acestuia.
„Din perspectiva vinurilor care au adus faimă României putem include Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, dar și alte soiuri precum Corbul, vin produs și în Oltenia. În privința zaibărului, care este înregistrat la OSIM, există o problemă. Face parte dintr-o grupă de soiuri hibrid reproducător. Intră sub incidența legii viei, care nu ne dă voie să plantăm chiar orice. Aceste tipuri de soiuri nu sunt în catalogul oficial al soiurilor, nici în vreo hotărâre de guvern care ne spune ce și unde trebuie plantat”, a spus Liviu Mărăcineanu.
Per total evenimentul s-a dovedit unul reușit, atât vinurile aduse de către localnici din producția proprie, cât și bucatele tradiționale făcând deliciul celor prezenți.