Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a aflat vineri într-o vizită la fabrica de avioane Craiova. După ce a vizitat fabrica Ford, ministrul a făcut un tur în una dintre halele fabricii de avioane, ba chiar a urcat la bordul unui IAR, însoțit de primarul orașului, Olguța Vasilescu. Florin Spătaru a vorbit despre vizitele făcute cu puțin timp în urmă și la alte companii din industria aviatică, menționând că industria aeronautică românească are un viitor, venind inclusiv cu un plan în acest sens.
„În urmă cu ceva timp am fost în vizită la câteva companii private din industria aeronautică, din judeţul Bacău. Astăzi vizităm o companie de stat, Avioane Craiova. Vreau să reiterez ideea pe care am lansat-o la Bacău: Industria aeronautică românească are un viitor! România are tradiţie în construcţia de avioane şi îmi doresc să reiniţializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc. Putem avea industrie de apărare în România, putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică şi să promovăm acest sector şi să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional”, a spus Florin Spătaru.
În ceea ce privește situația de la Avioane Craiova, ministrul s-a arătat interesat de contractele existente la companie, dar și de atragerea altora noi. Situația angajaților a părut un alt subiect de interes pe lista ministrului, care a purtat inclusiv discuții cu salariații.
„Vrem să ştim care e situaţia contractelor pe care le avem, care e situaţia forţei de muncă şi cum putem să dezvoltăm un plan împreună pentru a atrage contracte şi pentru a debloca anumite proiecte care la un moment dat nu au fost finalizate. Am văzut demonstraţia aviatică şi am discutat cu piloţii despre capabilitatea Fabricii de Avioane Craiova de a asigura mentenanţa avioanelor produse în România, un produs 100% românesc şi, de asemenea, de a moderniza aceste avioane şi răspunsul a fost unul foarte bun. Prin asta demonstrăm că la Avioane Craiova putem asigura mentenanţa, putem să asigurăm servicii de calitate. Am văzut hala, care arată bine, putem să arătăm oricărui potenţial contractor în ce condiţii putem asigura aceste servicii. Avem o fabrică funcţională şi trebuie să continuăm să facem investiţii, să putem asigura modernizarea flotei pe care o avem, împreună cu ceilalţi contractori privaţi, şi să dezvoltăm această capabilitate foarte importantă pentru securitatea naţională, pentru industria aeronautică din România, a adăugat Ministrul Economiei, care a amintit și planul Consiliului Județean (CJ) Dolj de a semna un cluster între principalele companii din domeniu.
„Domnul președinte al Consiliului Județean mi-a spus că în perioada următoare va fi semnat un cluster între principalele companii care lucrează în domeniul aeronauticii. De asemenea, noi am avut o propunere și vrem să susținem un astfel de demers, astfel încât toate aceste companii să poată veni cu un proiect de țară”, a conchis Florin Spătaru.
Prezent la evenimentul de vineri, Cosmin Vasile, președintele CJ, a vorbit despre importanța modernizării și extinderii Aeroportului Craiova în ceea ce privește activitatea fabricii de avioane, care se poate alege cu noi contracte în ceea ce privește mentenanța avioanelor.
„Doresc să salut interesul și implicarea domnului ministru în identificarea soluțiilor care vor conduce la atragerea de noi contracte și la diversificarea activității fabricii de avioane.
De altfel, așa cum a reieșit și pe parcursul discuțiilor, Aeroportul Internațional Craiova, prin procesul de modernizare și extindere, poate oferi o bună oportunitate pentru ca uzina să-și îmbogățească portofoliul de clienți. Atragerea unor noi operatori aerieni ar putea însemna încheierea unor angajamente pentru asigurarea mentenanței aeronavelor civile la Avioane Craiova. Viitorul industriei aeronautice depinde în mare măsură de inovare și colaborare. În acest sens, mă bucură faptul că domnul ministru Florin Spătaru a evidențiat și a apreciat o inițiativă a Consiliului Județean Dolj despre care vom vorbi în zilele următoare și prin care ne-am propus să îi reunim într-un cluster pe principalii actori din domeniul aerospațial”, a declarat Cosmin Vasile.
Nu în ultimul rând, primarul orașului, Olguța Vasilescu, a fost de asemenea prezent la evenimentul de vineri. Edilul a menționat că la acest moment sunt în toi reparațiile avioanelor de antrenament ale MApN.
„Momentan, continuă reparațiile pentru avioanele de antrenament ale MApN și se dorește ca în viitor să se producă aici și drone. Piloții de la Centrul de Cercetări și Încercări de Zbor au făcut, azi, un spectacol aviatic de excepție”, a spus Olguța Vasilescu.
Victor Munteanu, directorul fabricii craiovene a spus că la acest moment se lucrează la modernizarea a 4 din cele 10 avioane IAR 99 Standard, avioane cu care se antrenează piloții de la Baza Bobocu. Proiectul este unul în valoare de 275 milioane lei.
„Este vorba despre un contract în valoare de 275 milioane lei, iar cele patru aeronave militare care se află deja în fabrică sunt în diferite stadii de modernizare. S-au făcut lucrări de triaj, de refacere stare tehnică și se lucrează la finalizarea proiectului de modernizare. Fabrica de Avioane Craiova are un contract cadru pentru asigurarea mentenanţei pentru toate aeronavele, atât STANDARD, cât şi ŞOIM. Până în prezent au fost livrate două avioane IAR 99 ŞOIM, iar până la finele acestui an alte două aeronave vor ieși din mentenanță. Mai avem un contract al cărui licitaţie a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, dar, datorită unor probleme logistice, de aprovizionare, s-a blocat. Acum, împreună cu MApN-ul vrem să-l deblocăm. Oferta iniţială nu asigura acelaşi tip de echipament pentru toate aeronavele şi MApN-ul a spus că are nevoie de acelaşi tip de echipament pentru toate avioanele”, a declarat Victor Munteanu
Până sa viziteze fabrica de avioane, ministrul și-a făcut timp să meargă și la uzina Ford din Craiova pentru a discuta despre soluţiile pe care industria auto le poate implementa pentru a depăşi criza semiconductorilor şi dependenţa de materiale critice existentă în Europa, precum şi despre oportunităţile pe care tranziţia către electromobilitate le oferă. Uzina Ford din Craiova vizează un viitor electric, urmând să lanseze, în următorii doi ani, trei noi modele, dintre care două în variante electrice și pe combustie internă, iar Ford Puma va fi complet electric. Totodată, transferul proprietății de la Ford la Ford Otosan este așteptat să fie finalizat în al treilea trimestru, anunță oficialii companiei și cei ai Ministerului Economiei.
„Sunt foarte încrezător în planurile pentru fabrica de la Craiova sub conducerea Ford Otosan, odată ce transferul de proprietate este finalizat. Uzina din Craiova vizează un viitor electric, iar tranziția către electromobilitate este un obiectiv important pe care eu, ca Ministru al Economiei îl susțin cu toate eforturile”, a spus ministrul Florin Spătaru.