Rusia acuză că mari companii farmaceutice americane s-ar fi implicat în activitatea unor aşa-zise reţele de biolaboratoare pentru dezvoltarea unor presupuse arme biologice în Ucraina sub patronajul Partidului Democrat din SUA, a transmis EFE, citând Ministerul rus al Apărării.
„În această schemă sunt implicate importante companii farmaceutice, precum Pfizer, Moderna, Merck, inclusiv compania Gilead”, afiliată Pentagonului, a declarat generalul-locotenent Igor Kirillov, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, într-o conferinţă de presă la Moscova.
Acesta a spus că specialiştii americani „ocolesc standardele internaţionale de siguranţă atunci când testează noi medicamente” în aceste laboratoare.
„În consecinţă, companiile occidentale îşi reduc considerabil costurile programelor lor de cercetare şi obţin mari avantaje în faţa concurenţei”, a susţinut el.
Kirillov, care îl acuzase deja pe Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA, de participare la finanţarea presupuselor laboratoare de arme biologice din Ucraina, i-a descris pe liderii Partidului Democrat drept „ideologi ai acestei activităţi militare biologice”.
„Astfel, prin organele puterii executive ale SUA a fost formată baza legislativă pentru finanţarea cercetării biologico-militare cu mijloace directe de la bugetul federal”, a declarat, fără a prezenta probe, generalul rus.
Fondurile utilizate ar fi fost atrase de la organizaţii neguvernamentale care ar fi controlate de Partidul Democrat, a mai afirmat Kirillov, printre care a citat fondurile Clinton, Rockefeller, Soros şi Biden.
„Implicarea organizaţiilor neguvernamentale şi biotehnologice, precum şi creşterea veniturilor acestora, le permite liderilor Partidului Democrat să obţină venituri suplimentare pentru a le folosi în campaniile electorale”, a adăugat el, tot fără a prezenta vreo probă.
Kirillov a menţionat că, alături de companii farmaceutice şi alte companii subcontractate de Pentagon, la aceste activităţi ar participa şi entităţi de stat ucrainene, „a căror misiune principală constă în ascunderea activităţilor ilegale, efectuarea de teste clinice în teren şi livrarea materialului biologic necesar”.
Generalul rus a acuzat Pentagonul că „şi-a extins considerabil potenţialul de cercetare nu doar în crearea de arme chimice”, ci şi pentru a obţine informaţii despre rezistenţa populaţiei la anumite boli.
În martie, Rusia a susţinut că a găsit dovezi în Ucraina despre existenţa a circa 30 de laboratoare biologice în 14 oraşe, toate sponsorizate de SUA, acuzaţie pe care atât Washingtonul, cât şi Kievul au negat-o, relatează Agerpres.
Foto: Pixabay