Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) a criticat felul în care au început olimpiadele naționale în acest an. Elevii spun că după doi ani de pauză din cauza pandemiei, organizarea olimpiadelor a lăsat de dorit.
„După doi ani în care olimpiadele și concursurile școlare au fost date uitării din cauza contextului pandemic, Ministerul Educației a anunțat că în anul școlar 2021-2022 acestea se reiau. Organizarea a început însă cu stângul, fiind scoase din listă olimpiadele de Engleză, Istorie și Limba Română. Asociațiile de Elevi nu au ezitat să intervină în această situație nedreaptă pentru elevii olimpici români, iar în urma presiunilor olimpiadele eliminate au fost reintroduse”, au spus reprezentanții AVE.
Conform acestora, problemele nu s-au oprit aici. De la cazarea elevilor în localități departe de locul susținerii probelor și până la lipsa apei potabile, mirosul de mucegai, sau dormitul în frig, organizarea a fost una foarte criticată.
„La etapele naționale ale olimpiadelor, o parte din elevi au fost cazați în localități îndepărtate față de locul desfășurării probelor, fiind astfel nevoiți să facă naveta pentru a putea participa la concurs, însă acesta a reprezentat unul dintre cele mai mici impedimente. Clădirile destinate cazării i-au așteptat pe olimpici cu lipsă de apă potabilă, miros de mucegai și frig în care au fost nevoiți să doarmă. Mesele oferite au fost neconsistente și servite în condiții care nu respectau normele de igienă. Astfel, într-o perioadă stresantă și obositoare precum cea a olimpiadelor, statul român le-a pus la dispoziție elevilor cazări inconfortabile, în ciuda faptului că aceștia trebuiau să atingă cea mai bună performanță a lor în zilele de concurs. Totodată, menționăm că în aceste condiții ale căminelor stau constant elevi, iar acestea nu sunt utilizate doar pentru olimpici, fapt ce ilustrează condițiile în care trăiesc elevii români la internate”, au mai spus elevii vâlceni, care cer mărirea fondurilor pentru olimpiade, dar și pentru internate și cantine în așa fel încât să poată fi oferite condițiile minime cel puțin.
„Solicităm ferm mărirea fondurilor pentru olimpiade și concursuri, respectiv pentru internate și cantine, întrucât aceste investiții îndeplinesc nevoile minime. Totodată atragem atenția asupra modului neglijent de organizare al olimpiadelor, respectiv asupra lipsei de suport față de olimpici astfel încât aceștia să aibă parte de o experiență de neuitat, așa cum ar trebui să fie o olimpiadă națională”, au adăugat reprezentanții AVE.