duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

ANAF se pregătește de controale masive! Profesorii care dau meditații sunt în fruntea listei

Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF – se pregătește de controale masive, iar pe listă se află și profesorii care dau meditații.

Profesorii care fac meditații trebuie să aibă casă de marcat pentru a le oferi clienților bon fiscal. Aceștia vor avea parte de controale din partea ANAF. De asemenea, profesorii trebuie să declare veniturile din orele suplimentare.

Ce trebuie să facă profesorii care dau meditații

Consultantul financiar Adrian Bența a vorbit la Antena 3 despre această chestiune. Bărbatul explică pe larg ce trebuie să aibă profesorii asupra lor, pentru a nu avea probleme cu ANAF-ul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„ANAF ne atrage atenţia că toţi trebuie să respectăm legislaţia şi să ne plătim corect actele. Cunoaştem cu toţii şi este împământenit faptul că în privat, unii profesori dau meditaţii şi când dau aceste meditaţii, evident primesc şi nişte bani pentru acestea, iar aceste venituri trebuiesc impozitate şi declarate la Fisc. Profesorii ar trebui să se organizeze mai întâi, fie se fac PFA, se înmatriculează la Registrul Comerţului, fie înfiinţează o societate cu răspundere limitată, un SRL, în baza cărora să îşi plătească şi dumnealor actele.

În primul rând riscul este pe de-o parte contravenţional, pentru că nu şi-au depus declaraţiile unice şi se vor calcula dobânzi şi penalităţi, iar în funcţie de valoarea sumei nedeclarate la stat, există posibilitatea să fie acuzaţii inclusiv de evaziune fiscală.

Acum, legislaţia în domeniul evaziunii fiscale a devenit proactivă, în sensul să nu mai bagăm oamenii la puşcărie, ci să recuperăm deficitul, debitul, dacă se plătesc dobânzi şi penalităţi plus încă o datorie de circa 20%, o sumă pecuniară, o sancţiune de 20%, atunci nu se mai începe urmărirea penală. Deci, scopul legii este să ne încasăm banii. Este foarte greu cum vor fi depistaţi profesorii care nu dau bon fiscal şi cum se va face în fiecare caz în parte. Eu mă aştept însă ca ceilalţi, vecinii, să se pârască la Fisc şi Fiscul să te urmărească”, a declarat Adrian Benţa.

De asemenea, declarația de venit trebuie depusă până în data de 25 mai 2022.

Foto: arhiva

Politica