miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Sondaj: Tinerii români sunt pro-europeni și euro-optimiști în proporție covârșitoare

Tinerii din România sunt, într-o proporție covârșitoare, pro-europeni și optimiști în ce privește viitorul Uniunii Europene, conform celui mai nou sondaj eurobarometru.

Raportul arată că, tinerii români se declară satisfăcuți cu viața pe care o au în proporție de 64% (grupa de vârstă 15-24 de ani) și 74% (grupa de vârstă 25-34 de ani). 61% dintre cei din grupa 25-34 ani sunt mulțumiți de direcția pe care o ia viața proprie, iar 70% sunt mulțumiți de locul de muncă pe care îl au.

„În mod deosebit și consecvent, grupa de vârstă 25-34 de ani are o atitudine pro-europeană mult mai puternică. În general, persoanele sub 44 de ani din România sunt mai înclinate către integrarea europeană decât cele mai în vârstă, însă viziunea celor din grupa indicată se remarcă față de restul populației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani nu doar că susțin inițiativele europene într-o mai mare măsură, dar prioritățile și provocările lor ating o varietate mai mare de arii. Pe lângă aspectele economice și cele legate de sănătate, această categorie se gândește și la protecția mediului și la educație, de exemplu.

Tinerii reușesc într-o mai mare măsură să-și păstreze optimismul cu privire la propria viață. Și din perspectivă economică întâmpină mai puține probleme, o mai mare parte dintre ei neresimțind efectele deteriorării situației economice”, se arată în raportul, citat de digi24.ro

În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educație una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situația economică, șomaj, locuințe și mediul înconjurător și schimbările climatice, și au o opinie pozitivă asupra comerțului liber, ca politică internațională.

Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepție pozitivă asupra modului în care funcționează democrația atât în Uniunea Europeană (63%), cât și în România (50%).

În legătură cu Uniunea Europeană, 74% dintre tineri sunt optimiști în ceea ce privește viitorul acesteia, iar aproximativ 55% apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcția bună în Uniune. Tinerii de peste 25 de ani sunt, în mod consecvent, mai deschiși față de politicile europene decât alte categorii de vârstă, având o părere puternic pozitivă despre acestea. Tot ei apreciază că valorile și solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alături de economie, educație, statul de drept și cultură.

Majoritatea tinerilor consideră că Uniunea Europeană ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crize precum pandemia de coronavirus (81%) și apreciază că programul NextGenerationEU va fi eficient în gestionarea efectelor pandemiei (57%).

Politica