Nu va mai fi nevoie să pierdem timp încercând să descifrăm scrisul mic de pe lista cu ingredientele produselor alimentare. Etichetele vor arăta, de la distanță, cât de sănătoase sunt produsele. Mai exact, culoarea va fi cea care va transmite mesajul.
Șase nuanțe s-ar putea regăsi pe etichetele produselor alimentare: de la verde la roșu, în funcție de cât de sănătoase sunt. Conținutul de zaharuri, grăsimi, sare, fibre alimentare și proteine va determina culoarea de pe ambalaj, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere.
Cele mai dietetice alimente sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu.
„Nu știm exact ce înseamnă 13 grame zaharuri libere, 10 grame la suta de grăsimi. E foarte greu pentru foarte mulți dintre noi să ne dam seama. Cele cu roșu nu sunt neapărat rele, nu stigmatizăm în niciun fel produse. Însă alimentele care poartă, să zic, eticheta cromatică roșu ar trebui să fie mai puține decât cele care poartă eticheta cromatică verde”, spune Adrian Wiener, inițiatorul proiectului, potrivit digi24.ro
Scopul etichetelor colorate este să-i ajute pe oameni să mănânce mai sănătos, dar și să îi determine pe producători să fie mai atenți la calitatea produselor și a ingredientelor. Parlamentarii discută în ce măsură ar putea fi implementate în România.
„Dacă vorbim de carne, carnea reprezintă anumite riscuri, precum boli cardiovasculare. Însă în cantități echilibrate, cu legume, consumul de carne e indicat. Trebuie să fim atenți să nu creștem birocrația pentru că în această perioadă și producătorii și procesatorii au costuri mari. Și costurile cu etichetarea au crescut foarte mult, nu mai vorbesc de ambalare, energie”, spune Daniel Constantin, deputat PNL.
Studiile arată că eticheta cromatică îmbunătățește calitatea coșului de cumpărături cu până la 10%.
Sistemul de etichetare bazat pe culori se aplică deja voluntar în mai multe țări europene printre care Spania, Elveția sau Polonia.