Consilierii locali ai Craiovei au fost convocați, vineri, în ședință extraordinară pentru a aproba participarea municipiului la proiectul MOTRIC Metropolitan, prin care poate cere bani pentru a cumpăra autobuze electrice, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru a accesa proiectul, trebuie aprobat și un parteneriat cu Ișalnița. Craiova ar putea primi 12,5 milioane euro, fără TVA, pentru achiziția de autobuze electrice.
Primăria Craiova vrea să cumpere, prin acest proiect, 22 de autobuze electrice, inclusive 22 de stații de reîncărcare lentă și 8 stații de reîncărcare rapidă, cu o valoare estimată de 12.122.000 Euro fără TVA.
Stații de încărcare ar urma să fie amplasate și în Ișalnița.
„Depunerea proiectului de față implică automat o alocare suplimentară pentru achiziționarea a 45 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice pentru municipiul Craiova și 2 stații pentru comuna Ișalnița. Suma maximă eligibilă ce poate fi solicitată pentru o stație cu minim 2 puncte de reîncărcare este de 25.000 euro. Valoarea totală pentru achiziționarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice nu va fi scăzută din suma prealocată municipiului Craiova, de 12.493.000 euro fără TVA”, se arată în documentația supusă votului consilierilor locali.
Conform Primăriei, în prezent, din totalul celor 168 autobuze din flota RAT Craiova, 82 îndeplinesc condițiile actuale de mediu, 66 autobuze cu emisii minime de dioxid de carbon fiind dotate cu motoare EURO 6 și 16 autobuze fiind full electric cu amprentă zero. Diferența de 86 autobuze se situează într-o zonă de poluare medie spre mare, fiind încadrate în intervalul EURO 2- EURO 4, vârsta medie fiind de peste 20 ani și având un pronunțat grad de uzură. Cele 86 de autobuze vechi au depășit de 2 ori normele de utilizare iar 30% dintre acestea nu sunt adaptate utilizării de către persoanele cu dizabilități.
ADI-Transport, în curs de înființare
Pentru a îmbunătăţi eficienţa de planificare a transportului public Primăria înființează Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Transportului (ADI-Transport) care va cuprinde 9 localități.
„Referitor la îmbunătățirea transportului public la nivelul zonei metropolitane Craiova, facem precizarea că aceasta constituie o prioritate pentru toate unitățile administrativ teritoriale din zona metropolitană, în special pentru cele din arealul periurban al municipiului Craiova. (…) Planul de mobilitate urbană durabilă pentru Polul de Creştere Craiova identifică printre problemele ce caracterizează transportul public desfăşurat în Zona Metropolitană Craiova, suprapunerea rutelor, investiţii inadecvate şi o lipsă de integrare a acestui serviciu şi propune pentru depăşirea acestor probleme înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Transportului (ADI-Transport). Prin înfiinţarea ADI-Transport se va îmbunătăţi eficienţa de planificare a transportului public, se va crea o reţea integrată, eficientă din punct de vedere al costurilor şi se va îmbunătăţi accesibilitatea cetăţenilor la serviciile de transport public. În ceea ce privește demersurile realizate până în acest moment referitoare la înființarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Transportului (ADI-Transport) facem precizarea că aceasta este în curs de realizare. Așadar, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de transport public local „Asociația Metropolitană de 5 Transport Public Craiova” este o entitate în curs de înfiinţare, prin Încheierea nr. 271/30.03.2022 a Judecătoriei Craiova fiind admisă cererea de acordare personalitate juridică. Actul constitutiv și statutul asociației au fost aprobate prin Hotărârile de consiliu local ale tuturor membrilor și ulterior, au fost semnate de către aceștia. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova” se constituie în scopul înființării, organizării, reglementării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciilor de transport public pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, precum și realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional, destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia. Membrii Asociației sunt unitățile administrativ-teritoriale ca persoane juridice de drept public, care sunt membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Craiova şi au graniţă comună cu Municipiul Craiova.
Asociaţia este constituită din 9 unităţi administrativ-teritoriale după cum urmează: Municipiul Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, Comuna Breasta, prin Consiliul local Breasta, Comuna Bucovăț, prin Consiliul local Bucovăţ, Comuna Cârcea, prin Consiliul local Cârcea, Comuna Ișalnița, prin Consiliul local Işalniţa, Comuna Malu Mare, prin Consiliul local Malu Mare, Comuna Pielești, prin Consiliul local Pieleşti, Comuna Şimnicu de Sus, prin Consiliul local Şimnicu de Sus şi Comuna Gherceşti, prin Consiliul local Gherceşti”, se mai arată în documentele Primăriei Craiova.