Încălzirea globală va determina, până în 2070, răspândirea a 4.000 de virusuri între mamifere, inclusiv, și între animale și oameni, arată un studiu publicat joi în revista Nature.
Încălzirea globală va împinge animalele să se îndepărteze de climatele mai calde, iar această migrație forțată va face ca unele specii să intre în contact pentru prima dată.
Pandemia Covid-19 a fost probabil cauzată de transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un liliac din Asia de sud-est la oameni, scrie digi24.ro
Cele 4.000 de transmisii virale suplimentare între mamifere nu înseamnă că vor exista alte 4.000 de potențiale pandemii Covid-19, a declarat pentru CNBC Greg Albery, cercetător la Wissenschaftskolleg zu Berlin și coautor al studiului.
„Dar fiecare dintre ele are potențialul de a influența sănătatea animalelor și poate să se extindă apoi asupra populațiilor umane”, a declarat Albery pentru CNBC. „Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate”.
Liliecii sunt deosebit de predispuși să transmită viruși, deoarece zboară. Liliecii vor reprezenta aproape 90% din primele întâlniri între specii noi și majoritatea acestor prime întâlniri vor avea loc în Asia de sud-est, potrivit raportului.
„Liliecii sunt responsabili în mod disproporționat, dar încercăm să accentuăm faptul că nu trebuie să-i învinovățim pentru acest lucru – și că pedepsirea lor (sacrificarea, în încercarea de a împiedica migrațiile) este probabil să înrăutățească situația prin faptul că va determina o mai mare dispersie, o mai mare transmitere și o sănătate mai slabă”, a spus Albery.
Pentru raport, Albery și coautorul Colin J. Carlson, cercetător la Universitatea Georgetown, au folosit pentru prima dată modelarea computerizată pentru a prezice unde se vor suprapune probabil speciile.
Calculele respective arată că punctele fierbinți de transmitere a noilor virusuri se vor suprapune cu centrele de populație umană din Sahel, munții Etiopiei și Valea Riftului din Africa, precum și în estul Chinei, India, Indonezia și Filipine. Unele centre de populație europene ar putea fi, de asemenea, în zonele fierbinți de transmitere, potrivit raportului. (Albery a refuzat să precizeze care sunt acestea).
Raportul pune punctul pe i asupra unei tendințe pe care oamenii de știință au prezis-o de ceva timp.
„Acesta este un studiu interesant care pune o estimare cantitativă pe ceea ce o serie de oameni de știință spun de ani de zile (inclusiv eu): schimbările climatice – împreună cu alți factori – vor spori oportunitățile de introducere, stabilire și răspândire a virusurilor în noi locații geografice și în noi specii gazdă”, a declarat pentru CNBC Matthew Aliota, profesor la Departamentul de Științe Veterinare și Biomedicale de la Universitatea din Minnesota. Aliota nu a fost deloc implicat în acest studiu.
„Din nefericire, vom continua să vedem noi evenimente de boli zoonotice cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mare”, a spus Aliota. Bolile zoonotice sunt cele care se răspândesc între animale și oameni.
Raportul estimează costuri de un miliard de dolari pentru a identifica și contracara în mod corespunzător răspândirea virusurilor zoonotice, iar această cercetare va fi esențială pentru a preveni pandemiile.