Prin faptul că a recunoscut legitimitatea loviturilor ucrainene asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei, Londra tocmai a justificat loviturile aeriene rusești asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO, care aprovizionează Kievul cu arme, scrie Pravda.ru
„Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scriu rușii de la Pravda, citați de Rador.
James Heappey, subsecretar de stat al forțelor armate britanice, a declarat pentru Radio Times că Ucraina are dreptul legal de a lovi baze militare de pe teritoriul Rusiei pentru a perturba logistica armatei ruse.
”Realitatea este că Ucraina era o țară suverană care trăia în pace, între granițele sale, când o altă țară a decis să violeze aceste granițe și să aducă aici 130.000 de soldați”, a comentat demnitarul de la Londra într-un interviu citat de presa britanică.
”Acest lucru a declanșat un război între Ucraina și Rusia, iar, într-un război, Ucraina trebuie să lovească dușmanul pe teritoriul său, să atace liniile logistice, proviziile de combustibil, depozitele de armament. Face parte din război”, a mai comentat el.
Ministrul a adăugat că este ”total legitim ca Ucraina să vizeze ținte din interiorul Rusiei” pentru a perturba armata rusă din punct de vedere logistic. În caz contrar, situația ar duce la și mai mulți morți și la un ”carnagiu” pe teritoriul ucrainean.
Comentând declarația, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a afirmat că Rusia ar putea efectua lovituri militare asupra unor ținte de pe teritoriul mai multor state NATO care livrează arme regimului de la Kiev, pentru a le perturba logistica militară, notează hotnews.ro
„Țările care furnizează activ arme letale regimului nazist de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. Alte state o fac neoficial, de exemplu Bulgaria”, scrie Pravda.
„Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo”, crede jurnalista Liuba Lulko.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că „serviciile speciale” rusești se află în spatele seriei de explozii în Transnistria, scrie BBC.
Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals („false flag”) menite să atragă forțele din Transnistria, o regiune învecinată cu Ucraina, în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.
Polonia e următoarea pe listă, scrie Pravda, care consideră că această țară servește drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din țările vestice către Ucraina.
„Fie fizic, fie mental, aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Kalibr. Ar fi cu adevărat un preludiu al celui de Al Treilea Război Mondial, dar aliații SUA ar fi primii care l-ar pierde, din cauza comportamentului lor indezirabil”, scriu jurnaliștii ruși.
Racheta 3M14 Kalibr (denumită de NATO SS-N-30A) este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani.
Deși de regulă în presă este denumită simplu „Kalibr”, SS-N-30A este de fapt doar una dintre rachetele din familia mai mare de arme mare-sol Kalibr, care include racheta anti-navă SS-N-27 („Sizzler”) și racheta anti-submarin 91R.
Toate cele 3 rachete Kalibr folosesc același sistem de lansare vertical care devine norma în marina rusă.
Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, cu o rază de 1.500-2.500 de kilometri, pot lovi direct Kievul din Marea Neagră.
Foto: pravda.ru