luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Euro a coborât la minimul ultimilor 5 ani față de dolar

Euro a scăzut astăzi la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani față de dolar, în contextul în care cererea pentru moneda americană este stimulată de așteptările de înăsprire a politicii monetare din SUA și de impactul situației din Ucraina asupra economiilor europene.

Euro a coborât sub 1,06 dolari pe unitate pentru prima dată din 2017, fiind tranzacţionat ulterior în declin cu aproape 0,9%, la 1,054 dolari pe unitate.

Dolarul a crescut în ultimele săptămâni din cauza atractivităţii sale ca instrument de refugiu, deoarece comercianţii se tem de o încetinire a creşterii sau chiar de o recesiune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Euro se îndreaptă în mod clar către paritate. Motivele acestei slăbiciuni sunt perspectivele economice slabe pentru zona euro şi diferenţele uriaşe în reacţiile de politică monetară din SUA şi zona euro”, a declarat pentru CNBC Carsten Brzeski, economist şef la ING Germania, prin e-mail.

Mişcările pieţei au loc în momentul în care firma energetică de stat rusă Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, două state membre ale Uniunii Europene, Moscova cerând plata în ruble, potrivit hotnews.

Tensiunile continuă să crească între Moscova şi Occident după invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

”Slăbiciunea a fost exacerbată de decizia Rusiei de a opri livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria, ceea ce înseamnă că acum suntem cu un pas mai aproape ca acelaşi lucru să se întâmple cu ţările din zona euro”, a declarat George Buckley, economist şef pentru Regatul Unit şi zona euro la Nomura, pentru CNBC.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia de şantaj pentru decizia sa de a opri livrările.

UE este foarte dependentă de gazele ruseşti, aproximativ 40% din importurile sale provenind din Rusia, existând preocupări mai ample cu privire la o încetinire economică mai profundă în regiune.

Politica