Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în această seară, că România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei și că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatea acestui an, exploatarea urmând a asigura circa un miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 10% din consumul anual înregistrat în România.
Acesta a precizat că prin Legea offshore şi onshore – asumată de formaţiunile din coaliţie – se asigură demararea investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră şi acelor de la mare adâncime din zona Buzău, potrivit agerpres.
Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil and Gas la jumătatea acestui an şi atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an asiguraţi prin această investiţie. (…) În perimetrul de la Caragele există speranţe şi s-a discutat ca primele gaze să fie extrase în anul 2024 iar în perimetrul Neptun Deep, mai devreme de finele lui 2026-2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră. Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaştem că România este o ţară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment”, a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul unei emisiuni la TVR1.
Acesta explică însă că, pe termen mediu şi lung, România va avea nevoie de gaz.
„În schimb, este clar că avem nevoie de gaz pentru că, tocmai în urma întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Azomureş, ieri, s-a reuşit luarea unei decizii ca o parte din combinat să fie deschis. Avem nevoie de îngrăşăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci avem nevoie de gaz, dar avem suficient acum ca să putem să asigurăm consumul populaţiei şi partea cealaltă folosită în industria de profil”, a mai declarat premierul, potrivit hotnews.